xprzemek16 Posted December 14, 2008 Share Posted December 14, 2008 po ilu latach od wypadku ściągnięcie przez FG odszkodowania ulega przedawnieniu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falenica Posted December 15, 2008 Share Posted December 15, 2008 Zgodnie z art. 819 k.c. oraz § 19 Ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, roszczenia przez Fundusz Gwarancyjnyz umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem trzech lat od dnia zdarzenia, które szkodę spowodowało, tj. od daty wypadku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xprzemek16 Posted December 15, 2008 Author Share Posted December 15, 2008 A jeśli wypadek miał miejsce w 1997 roku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xprzemek16 Posted December 15, 2008 Author Share Posted December 15, 2008 wypadek Miał Miejsce w 1997 roku i powinienem wypłacić odszkodowanie poszkodowanemu ale tego nie zrobiłem więc pieniądze wypłacił FG, a teraz po uplwie ponad 10 lat FG domaga sie uregulowania nalenođci. Chce wiedzie czy po tylu latach ma do tego prawo i czy musze zapalci.PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDZZ GORY DZIEKUJE. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falenica Posted December 17, 2008 Share Posted December 17, 2008 Proces regresowy, czyli roszczenia Funduszu Gwarancyjnego przedawniają się po 3 latach, zatem upłynął już okres w którym FG mógł od Ciebie należności ściągnąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
xprzemek16 Posted April 20, 2009 Author Share Posted April 20, 2009 wiatmMam bardzą ważną sprawe odnośnie odszkodowania z FG. Miałe wypadek w roku 1997 z mojej winy. W 1999 roku sąd obciążył mnie karą, nie zapłaciłem bo gmina w kturej mieszkam a konkretnie GOPS wystawił zaświaczenie że nie jestem w stanie zapłacić tak wysokiej kary. A dziś dostałem pismo że sprawa została oddana do komornika i niewiem co mam robić. niewiem ale może juz nie muszę płacić, może ta sprawa uległa przedawniniu.PROSZĘ O POMOC NIEWIEM CO MAM ROBIĆ..... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sharlej Posted April 30, 2009 Share Posted April 30, 2009 Możliwym sposobem byłoby znów, aby GOPS wydał ponownie oświadczenie, że nie jesteś wstanie finansowo pokryć tego roszczenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts