Jump to content
Forum Odszkodowania

Fundusz Gwarancyjny

xprzemek16
 Share

Recommended Posts

Zgodnie z art. 819 k.c. oraz § 19 Ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, roszczenia przez Fundusz Gwarancyjnyz umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem trzech lat od dnia zdarzenia, które szkodę spowodowało, tj. od daty wypadku.

wypadek Miał Miejsce w 1997 roku i powinienem wypłacić odszkodowanie poszkodowanemu ale tego nie zrobiłem więc pieniądze wypłacił FG, a teraz po uplwie ponad 10 lat FG domaga sie uregulowania nalenođci. Chce wiedzie czy po tylu latach ma do tego prawo i czy musze zapalci.

PROSZE O SZYBKA ODPOWIEDZ

Z GORY DZIEKUJE.

Proces regresowy, czyli roszczenia Funduszu Gwarancyjnego przedawniają się po 3 latach, zatem upłynął już okres w którym FG mógł od Ciebie należności ściągnąć.

• 4 months later...

wiatm

Mam bardzą ważną sprawe odnośnie odszkodowania z FG. Miałe wypadek w roku 1997 z mojej winy. W 1999 roku sąd obciążył mnie karą, nie zapłaciłem bo gmina w kturej mieszkam a konkretnie GOPS wystawił zaświaczenie że nie jestem w stanie zapłacić tak wysokiej kary. A dziś dostałem pismo że sprawa została oddana do komornika i niewiem co mam robić. niewiem ale może juz nie muszę płacić, może ta sprawa uległa przedawniniu.

PROSZĘ O POMOC NIEWIEM CO MAM ROBIĆ.....

• 2 weeks later...