Ptaszek666 Opublikowano 14 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2008 Witam piszę w takiej sprawie otóż miałem wypadek kontaktowy z samochodem jechałem motocyklem jako pasażer. Jadąc drogą główna kierowca samochodu wymusił pierwszeństwo w ostatniej chwili i zajechał nam drogę. Wypadek miał miejsce ok 2 miesiące temu. Wynająłem Firmę zajmującą się odszkodowaniami. Po zderzeniu z samochodem w jego prawy bok przeleciałem przez niego i ok 6 m za nim spadłem na asfalt. Moje obrażenia to liczne stłoczenia prawej strony ciała , głębokie rany na prawej nodze , silnie stłuczone kolano i brak czucia w nim przez ok 3 tyg. , naruszanie prawej nerki oraz uraz psychiczny tzn nie mogę spać boję się jeździć już motocyklem budzę się w nocy itd. mam skierowanie na terapie do psychologa . Jeden dzień byłem w szpitalu i mam także z niego wypis. Straty materialne to pęknięty kask i całkowicie zniszczona kurtka. Moje Pytanie brzmi jaki to może być uszczerbek na zdrowiu i w jakiej wysokości mogę otrzymać odszkodowanie. Straty materialne które podałem podałem to ok. 600 zł . Pierwszy tydzień po wypadku nie mogłem się ruszać i praktycznie w ogóle nie wstawałem z łóżka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falenica Opublikowano 15 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2008 Odszkodowanie z NW jest uzależnione na ile procent uszczerbku na zdrowiu wyceni TU , każdy doznany uraz jest określony procentowo w tabeli TU, które wypłaci odszkodowanie. Dobrze byłoby mieć tablice tego TU i zobaczyć. W zależności jak szeroko obejmuje polisa NW, należy starać się o odszkodowanie za zwrot kosztów leczenia, rehabilitacji. jeśli starasz się o zwrot takich kosztów z NW wówczas nie przysługuje już z OC. W Twoim przypadku konieczne są wizyty o psychologa, dlatego oprócz zwrotu kosztów powrotu do zdrowia fizycznego przysługuje też rekompensata za konsultację psychologiczną, która jest niezbędna. Oczywiście gromadzisz wszystkie faktury i rachunki za leczenie? Koszty za dojazdy na wizyty również powinny zostać zwrócone. Dodatkowo starać się powinieneś o rekompensatę z tytuły zadośćuczynienia za szkody fizyczne i psychicznie i 600 zł za zniszczone rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plamciaa Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 Dlaczego nie starasz się o odszkodowanie z OC?? Z tego co wiem NW jest tylko do kwoty 5tys złotych, a obrażenia jakich doznałeś kwalifikują się na wyższą kwotę odszkodowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plamciaa Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 Poza tym jako pasażer nawet gdyby kierujący motorem był sprawcą to Tobie należy sie odszkodowanie z tytułu OC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
protektor Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 Opisane obrażenia należą do poważniejszych. Widac szansę na wyższe odszkodowanie, więc skurpulatnie należy zbierac dokumentację medyczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi