Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

PZU szkolne- dziwny przypadek

baranek__89
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam parę pytań:

Mianowicie chodzi o ubezpieczenie szkolne PZU.

1) czy gdy od dnia „wypadku” minelo 4 miesiace, a od zakończenia leczenia 3 miesiace, mogę jeszcze się ubiegać o odszkodowanie czy już jest za pozno?

2) Mój wypadek polegal na rozcięciu stopy, w wyniku czego mialam 8 szwow i pobyt w szpitalu przez dużą utrate krwi. Stało się to w moim domu. Ja sama uderzyłam nogą w szybę gdyż byłam pod silnym wpływem emocji i zamknieta w pokoju przez członka rodziny . Oczywiście walac w drzwi, wydaje się to głupie, ale nie myślałam o tym, ze ta szyba peknie, zreszta jak pisałam byłam pod wpływem emocji wiec nie myślałam o konsekwencjach, no i stało się. Nie wniosłam zadnej skargi na członka rodziny. Czy w takim przypadku gdy napisze rzeczywisty opis zdarzenia należy mi się odszkodowanie? Ponieważ wydaje się, ze zrobiłam to świadomie, w koncu ja kopnęłam w szybę. W opisie z izby przyjec mam napisane ze kopnełam w szybe drzwi bo tylko tyle podałam ;)

Z gory dziekuje za odpowiedz

1) Możesz się ubiegać o odszkodowanie, masz na to 3 lata

2) Oczywiście w zgłoszeniu szkody lepiej byłoby gdyby to dzrzwi "kopnęły" Ciebie, ale jak się nie da tego odkręcić to:

-kopnęłaś bo poślizgnęłaś się na skórce od banana lub na kałuży z rozlanej herbaty.

Zasadniczo jestem bardzo przeciwny "korygowaniu" historii ale w tym wypadku wydaje mi się to prostsze niż udowadnianie, że w chwili zdarzenia działając pod wpływem silnych emocji i/lub przemocy fizycznej miałaś ograniczoną zdolność przewidywania konsekwencji swojego czynu. Prawdopodobnie ubezpieczyciel w końcu by uznał roszczenie ale byłoby to trudniejsze.