roman85 Opublikowano 17 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2008 Dzien dobry, mam na imie Przemek. Nie dawno zlamalem noge w pracy, schodzac z widlaka nie fortunnie stanalem i zlamalem noge w kostce. Obecnie jestem na chorobowym i siedze w domu. Jestem zaltrudniony bezposrednio w firmie holenderskiej, mam 100 procentowe ubezpieczenie, ktore sam oplacam.Czy po wyleczeniu nogi bede sie mogl starac o jakies odszkodowanie?.Czekam na odpowiedz. Pozdrawiam Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odszkodowanie Opublikowano 18 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2008 jeżeli to Twoja wina ten wypadek, to szczerze - nie bardzo. Chyba, że sprzęt był zdezelowany, brakowało stopni, wisiały kable i o coś zaczepiłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wieslaw68 Opublikowano 27 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2009 Witam miałem wypadek w holandi,złamałem nogę miałem operacje i implant w nodze.Okazało się że pracowałem nielegalnie,przezto same problemy.Proszę o pomoc. Wiesiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damian1910 Opublikowano 1 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2010 potracil mnie skuter w holandi polamal mi noge mam sruby i druty w nodze pszeszczep skury itp lezalem 2 miesiace w szpitalu nie bylem ubespieczony ani w polsce ani tam za szpital wyszko mi 24 tysioce euro do zaplaty.sprawca wypadku nie pszyznaje sie do winy.czy mam szanse zeby to on zaplacil za szpital i czy moge dostac odszkodowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Minou Opublikowano 4 Marca 2011 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Nie pozostaje ci nic innego jak zalozyc sprawe .Sprawa moze sie ciagnac nawet 2 do 3 lat , w miedzy czasie muisz zaplaci rachunek za szpital a w trakcie sprawy bedziesz mog podac koszta jakie byly zrobione przez ciebie w zwiazku z wypadkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leonard Opublikowano 22 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2019 Witam, Złamałem nogę podczas pracy na budowie w Holandii. Przeszedłem operację kolana, mam wstawione śruby i przez prawie pół roku nie moglem pracować. Czy należy mi się coś od pracodawcy? Znajomi mówią, że należy mi się odszkodowanie z OC ale ja dalej pracuję w tej firmie, czy pracodawca się o tym dowie?Może mnie zwolnić? Z gory dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Stryjewska Opublikowano 24 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2019 Dzień dobry, Aby uzyskać odszkodowanie za wypadek przy pracy w Holandii, warunkiem koniecznym jest udowodnienie winy pracodawcy za zaistniałe zdarzenie, np. poprzez zaniedbanie warunków BHP. Dlatego pierwsze pytanie na jakie musi Pan sobie odpowiedzieć to: w jakich okolicznościach i z czyjej winy doszło do wypadku? Upadek z wysokości, potknięcie, poślizgnięcie, wina innego pracownika? Jak wyglądał mechanizm wypadku? Jeżeli można podejrzewać, że wina leży po stronie pracodawcy, wtedy można podjąć próbę powołania go do odpowiedzialności i tym samym starać się o wypłatę z jego OC. Ważne: czy sporządzono protokół powypadkowy? Jaka przyczyna została w nim wskazana? Jeżeli pracodawca nie sporządził protokołu bardzo istotni będą świadkowie zdarzenia, którzy będą w stanie złożyć pisemne oświadczenia w których potwierdzą okoliczności zdarzenia. Istotna jest również informacja zawarta w dokumentacji medycznej tuż po wypadku: czy jest tam adnotacja, ze wypadek miał miejsce w pracy? Wezwano pogotowie czy też odwieziono Pana do szpitala? Powiadomiono Inspekcję Pracy? (często jest powiadamiana właśnie wtedy, kiedy było pogotowie, albo wypadek był bardzo poważny). Odnośnie pytania czy pracodawca może Pana zwolnić, kiedy złoży Pan wniosek o odszkodowanie - niestety ciężko przewidzieć taką reakcję. Jedni nie robią z tego większego problemu, inni wręcz przeciwnie. Jedno jest pewne - w przypadku rozpoczęcia procedury dochodzenia roszczeń pracodawca na pewno się o tym dowie i należy się z tym liczyć. Niestety skorzystanie z polisy OC wiąże się też z pewnymi konsekwencjami dla pracodawcy, np. zwiększeniem składek czy też objęcie nadzorem. To wszystko trzeba mieć na uwadze i tutaj niestety decyzja odnośnie podjęcia działań należy tylko i wyłącznie do Pana i zależy głównie od indywidualnych relacji z pracodawcą. W celu zapoznania się z tematem dotyczącym wypadków przy pracy w Holandii zachęcam do przeczytania artykułu zawartego w naszym poradniku: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/wypadek-przy-pracy-w-holandii/ Pozdrawiam, Izabela Stryjewska Cytuj Izabela Stryjewska Campter Odszkodowania kom. 690 622 575, mail: i.stryjewska@campter.pl ul. Oświęcimska 7 42-700 Lubliniec www.campter.pl Skonsultuj bezpłatnie swoje prawa do odszkodowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek szurlej Opublikowano 18 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2020 Witam Miałem wypadek w holandii na budowie schodziłem z rusztowania I zle stanołem I zepsułem nogę w sródstopie. Było to na poczatku roku 2019 w styczniu. Czy mam szansę na odszkodowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi