wypadek zderzenie 2 tramwajów
Założył cabanka, 22 grudnia 2008 · 339 wyświetleń
najlepiej spytać swojego bhp`owca 😉) albo odwiedzić tę część forum, gdzie się pisze o wypadkach w pracy / w drodze do pracy
ale z tego co mi się wydaje, to w przypadku wypadku w drodze do pracy przysługuje jedynie 100% wynagrodzenia, jeśli dostałaś zwolnienie i wypadek został przez Twojego pracodawcę zakwalifikowany jako wypadek w drodze do pracy, inne świadczenia nie przysługują
odszkodowanie i zadośćuczynienie mogłabyś otrzymać od MZA (czy od czego tam co się tramwajami zajmuje), jeśli masz świadków wypadku, którzy skłonni byliby złożyć stosowne oświadczenie; składasz wtedy pismo roszczeniowe do MZA albo żądasz podania ich ubezpieczyciela i sama się z nim kontaktujesz - musisz mieć jednak jakieś potwierdzenie, że do wypadku doszło w tramwaju i w tych okolicznościach jakie wyżej podałaś
Masz prawo do odszkodowania z ubezpieczenia oc tramwaju (sprawcy kolizji). Musisz ustalić w ZTM, kto jest ubezpieczycielem i jaki jest numer polisy. Zapytaj przy okazji, czy tramwaj, którym jechałaś posiadał polisę w zakresie NW dla pasażerów - jeślii tak, to masz prawo do dodatkowego odszkodowania. Życie i zdrowie można chronić wieloma polisami.
Szkodę zgłosić musisz osobiście jako osoba poszkodowana. Warto skserować sobie dokumenty medyczne określające urazy i przebieg leczenia.
Polecam osobistą wizytę w Zarządzie ZTM, bowiem telefonicznie często uprawiana jest spychologia lub odmowa w powołaniu na ustawę o ochronie danych osobowych.
W kwestii odpowiedzialności ZUS nie wypowiem się...
Witaj,
Sam uczestniczyłem w wypadku autobusowym z lokomotywą w Konstancinie (linia 710, 21.12.2008) i dziś zawiozłem do przewoźnika wniosek o odszkodowanie.
Każdy przewoźnik w Warszawie jest ubezpieczony (PZU).
Mam nadzieję, że Twoje dane zostały spisane przez kogoś na miejscu wypadku (lekarz, policja lub Nadzór Ruchu Komunikacji Miejskiej) gdyż w innym wypadku mogą robić problemy.
Powinnaś wystąpić pisemnie do przewoźnika (Tramwaje Warszawskie) z wnioskiem o odszkodowanie.
Podanie oprócz pełnych danych poszkodowanego (nazwisko, imię adres zamieszkania, numer telefonu), powinno zawierać słowa „Wnoszę o wypłacenie odszkodowania” oraz jak najbardziej szczegółowy opis zdarzenia, tj.:
1. miejsce, datę i godzinę zdarzenia,
2. nr linii autobusowej,
3. nr taborowy lub rejestracyjny pojazdu,
4. kierunek jazdy,
5. opis zdarzenia,
6. opis doznanych szkód (odniesione obrażenia, straty materialne) doznanych w wypadku,
7. wskazanie ewentualnych świadków zdarzenia (imię, nazwisko, adres) - w tym wypadku mamy do czynienia ze zdarzeniem zbiorowym więc nie jest to obowiązkowe.
8. własnoręczny podpis poszkodowanego.
Prosimy o nie dołączanie do podania dokumentacji lekarskiej lub innych dowodów dotyczących poniesionej szkody.
Dokumenty te będą niezbędne dopiero po skierowaniu sprawy przez Tramwaje Warszawskie do ubezpieczyciela (towarzystwa ubezpieczeniowego).