TIR nie zauważył, ze kilkadziesiąt metrów przed nim stoją auta i po prostu we mnie przywalił w godzinach pracy.
1. Dostałem zwolnienie lekarskie (tzw. powypadkowe), które przekazane było do ZUSu wraz z protokołem BHP, notatką policyjną, itp. 16.12.08. Zwolnienie od 26.11.2008 do 06.01.2009.
Jak wygląda rozliczenie w sensie wypłaty dla pracownika?
- Wiem, ze mam otrzymać 100% średniej z 6 miesięcy
- Wiem, że ZUS ma 30dni na realizację "wypłaty"
ALE!
a) czy w przypadku tego rodzaju zwolnienia za pierwszych 30 dni płaci pracodawca, czy całość od 1-go dnia zwolnienia płaci ZUS? (słyszałem różne wersje)- wiem na pewno, że od zwolnienia chorobowego pracodawca płaci za 30dni, ale to ponoć dwa zwolnienia na różnych zasadach.
b) czy pracodawca bez względu na działania ZUSu powinien wypłacić mi pieniądze w normalnym terminie rozliczeniowym, a potem on już będzie oczekiwał na pieniądze z ZUSu?
Czy może jednak ja mam czekać bez grosza przy duszy aż ZUS się zdecyduje wypłacić całość bezpośrednio mnie?
c) jak wygląda kwestia prowizji od sprzedaży opisanej na umowie jako "premia uznaniowa"?
czy należą mi się pieniądze z prowizji mimo, że jestem na zwolnieniu? W końcu w handlu jest to efekt mojej pracy w poprzednich okresach.
Później zapewne będę się jeszcze starał o odszkodowanie. Lekarz powiedział, że z wnioskiem o odszkodowanie trzeba poczekać bo wypłacają za uszczerbek na zdrowiu czyli jakieś możliwe konsekwencje w przyszłości, a nie za sam fakt obicia czy złamania.