Szkoda powstała od kamienia spod kosiarki

Założył wonski85, 29 grudnia 2008 · 274 wyświetlenia

wonski85

Witam mam taka sytuację i już nie wiem co z tym zrobić:

likwidator mi cofnął wypłątę odszkodowania:

Miałem następującą sytuacje która nie powiem z pozoru wydawałaby się prosta: jechałem drogą natomiast rolnik wykaszał trawę w rowie i z podkaszarki dał kamień w szybę, napisaliśmy oświadczenie, no i padło tam dość niefortunne stwierdzenie ,,Faktu tego bezpośrednio nie widziałem ale nie mogę zaprzeczyć"-rolnik , dodałem ze miałem już wcześniej odprysk na szybie. Oczywiśce PZU odmowiło wypłaty stwierdzajac ze nie można ustalic winnego. No i tak z art 415 k.c. i dalej zgodnie z postanowieniem art 6 k.c. CIężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie która z faktu tego wywodzi skutki prawne. Heh no i teraz mam problem bo nie podałem świadka z którym, jechałem bo bylem zaaferowanym tym zdarzeniem, policja się ,,wypięła" bo nie chcieli przyjąć zdarzenia, a szyba ma odprysk i on sie powiększa koszt wymiany jest dość duży. Czy jeśli był wcześniej odprysk to po tym któy powstał w wyniku kamienia, szyba jest do wymiany a Pzu nie wypłaci pełnej kwoty bo tam juz był odprysk. Jak to z tym jest

Może ktoś pomóc z tym fantem?Z góry dziekuje i prosze o pomoc

kwakwa
Skontaktuj się z rolnikiem, niech poświadczy, że jechałeś ze świadkiem i przedstaw oświadczenie świadka do PZU wraz z wyjaśnieniem, że wcześniej nie sądziłeś, że świadek ma znaczenie dla sprawy. Może uda się uzyskać zwrot kosztów wymiany szyby.
wonski85
Hmm no bede próbował może coś się uda... dziekuje za informacje