Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

odszkodowanie z ubezpieczenia szzkolnego

pawel11988
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! kilka miesiecy temu uleglam wypadkowi, co do odszkodowania z OC nie mam watpliowsci, ta sprawa zajmuje sie firma Votum, ale chcialabym sie dowiedziec czy moge rowniez ubiegac sie o pieniadze z ubezpieczenia szkolnego.

witam,

w moim mniemaniu możesz

a tak nawiasem, czytałem Twoje posty wcześniejsze, możesz mi powiedzieć ile Votum policzyło sobie za usługę? ciekaw jestem bardzo, będę wdzięczny, pozdrawiam!

Bardzo prosz napisac czy ta firma jest wiarygodna i jak się z nimi współpracuje jaki biorą procent od załatwionej sprawy i czy wogóle warto brac jakąś firmę czy załatwiac te sprawy samemu. Pytam się ponieważ ta sama firma zgłosiła się do mnie po wypadku syna i zaoferowała pomoc w uzyskaniu odszkodowania z OC, jeszce decyzji nie podjęłam i chciałabym zaczerpnąc informacji od kogoś kto miał już do czynienia z tą firmą. Z góry za odpowiedz serdecznie dziękuję.

Votum bierze bardzo dużo jakbym sam wiedział rok temu że są zdecydowanie tańsze firmy to bym z ich usług skorzystał ale tak to jest jak się coś jeszcze w "szoku powypadkowym"podpisuje. Ich agent podpisał ze mną umowę na ponad 30 % mojego odszkodowania powiem wam szczerze ze jak teraz widzę że za tą samą usługę mogłem dać 15% to mnie szlag trafia.....

Firma votum zaproponowała mi 28 % i mówią mi że jest to korzystnie nie wiem nie zrobiłam jeszcze przeglądu rynku , ale z tego co się orientuję to do tych 15% o których piszesz trzeba dodac jeszcze vat .

witam,

obserwuje rozmowę w sprawie stawek prowizji oraz rzetelności i efektywności firm zajmujących się dochodzeniem odszkodowań, więc wypada mi zająć zdanie w sprawie:)

Wypowiem się jednak w imieniu firmy, którą reprezentuje, nie zaś konkurencji. Prowizja jaką proponuje firma Campter nie jest wysoka obserwując stawki konkurencji. Pamiętać należy o tym, iż VAT jest w chwili obecnej doliczany do każdej usługi i produktu na rynku polskim i pewna jestem, że do 30% prowizji zostanie również doliczona. VAT jest naliczany od kwoty prowizji (tj. 15% wartości odszkodowania), nie zaś od całości odszkodowania. Powoduje to, iż koszt usługi kształtuje się na poziomie ok 17-18% (razem z VAT) i nie przewyższa oferty innych firm.

Zaznaczam, iż prowizja 15% stanowi górną granicę naszego wynagrodzenia. W zależności od trudności sprawy i kwoty roszczenia możliwe jest zmniejszenie stawki.

Co do solidności działań firm tego typu - sądzę, iż pod tym względem merytorycznym nie ma znaczących różnic w poziomie obsługi oferowanym przez firmy.

no już paru próbowało Bogna wytłumaczę najprościej jak się da masz odszkodowanie dla 1000 zł prowizja jakiejś tam firmy wynosi 10% z tej sumy czyli 100 zł i od tej stówki odprowadzasz sobie 22% Vat'u kapujesz już ?

Już rozumiem .A tak na marginesie nie miałam pojęcia ile wynosi VAT od usług doradczych i wcale się tego nie wstydzę bo poprostu nigdy się tym nie interesowałam. Mimo wszystko bardzo dziękuję za wytłumaczenie.

przepraszam, może za ostro zareagowałem, ale VAT wynosi standardowo 22%, 7% VAT w tej chwili obowiązuje chyba w księgarniach?

standard jest jeden: 22%, i wszystko podlega vatowi.

pozdrqa