Witam,
prosze o pomoc kompetentne osoby w mojej sprawie.
A mianiowicie jestem po wypadku, nie z mojej winy.
Sprawy z samochodem załatwione.
Odszkodowanie za utracony dochód: pracowałem jako marchandiser, z tym, ze byla to uwoma zlecenia i każdego kolejnego miesiąca podpisywałem nową. Po wypadku dostałem 3 miesiące zwolnienia, które się skończyło, a teraz sam zrezygnowałem z pracy, poneiważ odczuwam silne bóle kręgosłupa. Czy firma zwróci mi koszty utraconego dochodu przez te 3 miesiące zwolnienia? I czy moge ewentualnie ubiegac sie o jakas rente? musze nadmienic ze na wlasna odpowiedzialność uprawiam sport, z ktorego odnoszę korzyść majatkowa, czy to jest argument ktory moze uzyc ubezpieczyciel przeciwko mojemu wnioskowi.
Zadośćuczynienie za bol i cierpienie: kiedy składac pismo o wypłate zadośćuczynienia? Jestem w trakcie leczenia.
Obrażenia:
- 9-dniowy pobyt w szpitalu
- wstrząs mózgu
- uraz głowy, problemy neurologiczne, jestem na środkach przeciwbólowych, zmiany w EEG
- dystorsja kręgosłupa szyjnego
- poza tym po wyjściu ze szpitala - ok miesiąc po, jak zacząłem już normalnie funkcjonować zacząłem odczuwac silne bole w kręgosłupie lędźwiowym, jestem obecnie podczas rehabilitacji. - czy moge za to otrzymac odszkodowanie?
- obrażenia psychiczne: stres, strach przed pojazdami samochodowymi (jestm pod opieka psychiatry, zazywam leki psychiatryczne), utrata kontaktow towarzyskich-zacząłem studia i zamiast integrowac sie z ludzki to spedzam czas na rehabilitacji.
Czy ktoś moglby mi oszacować jaki procent uszczerbku posiadam?
Proszę równiez o pomoc, poniewaz zamierzam najpierw wystapic do ubezpieczyciela o zadoscuczynienie, jesli bedzie zanizone, zamierzam wiec wtedy poinformowac ubezpieczyciela ze traktuje te srodki jako zaliczke i przekazac sprawe jakiemus prawnikowi. Czy prawidlowo mam zamiar postapic?
Po wtóre, czy moge pozwac sprawce w procesie cywilnym? Jak to wyglada? I czy moge zawrzec umowe ze sprawca, ze nie bede go nigdy pozywal (bo postepowanie moze byc wszczete jesli zloze wniosek) w zamian za okreslona sume odszkodowania?
z góry dziekuje za okazana pomoc,
Pozdrawiam.