Jump to content
Forum Odszkodowania

wypadek samochodowy-odszkodowanie

Recommended Posts

witam mialam wypadek w czasie pracy, szef mnie wyslal autem choc pracuje jako sekretarka auto wpadlo w poslizg i zjechalam na drugi pas uderzajac w dwa auta w kolizji jedna osoba miala skaleczona glowe i 3 szwy ale po jednym dniu zostala wypisana ze szpitala, jedno auto bylo z anglii lecz jego stan byl okropny nie nadawal sie do jazdy(blachy uszkodzone) drugie auto tylko obity tyl, samochod mojego szefa do kasacji, ja trafilam do szpitala i mam zwolnienie dwa tyg obite zebra kregoslup, nic powaznego sie nikomu nie stalo, choc wygladalo to okropnie. prosze mi powiedziec czy ktos wie jaki to moze byc mandat oraz jak teraz postapic z odskodowaniem, czy musze pisac pismo cos jak protokół powypadkowy czy tylko opis wypadku i dac do podpisu szefowi, jak to powinno teraz wygladac?? za dwa dni musze isc na policje ale nie wiem co dalej z ubezpieczeniem i czy jeszcze moga byc tego jakies konsekwencje? pozdrawiam

Jest to wypadek losowy należy starać się od ubezpieczyciela o odszkodowanie z tyt. NW auta oraz z AC uszkodzonego pojazdu.wydarzył się w godzinach pracy przysługuje Ci odszkodowanie z tytułu ubezpieczenia grupowego, być może ZUS uzna, że nie było związku z wykonywana pracą, natomiast pracodawca a raczej powołany przez niego zespół bhp ma 14 dni na spisanie protokołu powypadkowego.

• 2 weeks later...

uezpieczenie NW moge sie starac dopiero po zakonczeniu leczenia na razie czekam na wizyte u neurologa i ortopedy jestem obecnie na zwolnieniu na razie do konca stycznia. AC niestety auto wlasciciela mojej firmy nie posiadal. prosze mi napisac gdzie sie upominac o odszkodowanie z tytulu ubezpieczenia grupowego do pracodawcy czy ZUS? i kiedy mozna sie ubiegac o takie odszkodowanie?

co do BHP nie wiem czy moj szef powola taka osobe i czy wie w ogole ze powinien protokol powypadkowy spisac, czy mam mu to przypomniec? czy taki protokol jest do czegos potrzebne czy to tylko dla pracodawcy?

jesli moze wiecie przed tym wypadkiem dostalam wypowiedzenie z pracy przez pracodawce gdyz redukuje pracownikow.. ma zamykac firme(jest holendrem) czy kiedy skonczy mi sie do konca miesiac wypowiedzenie czy musze sama sie ubezpieczyc zeby miec ciaglosc do ubezpieczenia czy zasilku poniewaz brakuje mi miesiac do mozliwosci otrzymania zasilku, prosze o podpowiedz dziekuje z gory