Brutus6 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 W dniu 30.10.08 uległem wypadkowi przy pracy na budowie elektrowni atomowej w Finlandii otrzymałem tam 16 dni zwolnienia lekarskiego po czym zostałem odesłany na dalsze leczenie do kraju przez pracodawcę polskiego.Mam tutaj pierwsze pytanie bo słyszałem że za zwolnienie lekarskie w Finlandii powinni mi wypłacić w euro?Następna sprawa że nie mogę się doprosić od pracodawcy historii choroby ani protokółu powypadkowego który miał mi być wysłany 9.11.2008.Ogólnie leczenie zakończyłem 12.12.2008 i co muszę teraz zrobić aby uzyskać odszkodowanie bo pracodawca po prostu nie odpowiada na moją korespondencje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falenica Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Odnośnie finlandzkiego prawa nie mam stosownej wiedzy, ale w takim przypadku powinieneś tę sprawę skonsultować z prawnikiem.Skoro pracodawca nie chce przekazać Ci dokumentacji, prawnik wystąpi o to w Twoim imieniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brutus6 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Dzięki tak też zrobię szukam odpowiedniego prawnika.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewama Opublikowano 22 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Witam . Czy ktoś może udzielić mi informacji nt. wypadku przy pracy w Finlandii? Mój mąż zmarł w wyniku wypadku przy pracy , pracował on w fińskiej firmie . Odszkodowanie , które jest obowiązkowe w Finlandii , w przypadku wypadku w pracy zostało wypłacone natomiast z dokumentów od. kontroli inspekcji pracy wynika , że wina leży po stronie pracodawcy. Czy ktos może orientuje się czy w Finlandii (tak jak w Polsce) mogę domagać się uzupełniającego odszkodowania lub zadośćuczynienia od pracodawcy? Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dao Opublikowano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2012 Składam wyrazy głębokiego żalu odnośnie zaistniałego wypadku. Finlandia, należy do UE i obowiązują Unijne przepisy. Należy się zadośćuczynienie Pani i rodzinie.Jeśli jest taka potrzeba mogę osobiście przyjechać i udzielić odpowiedzi na każde pytanie. gg 45760066 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alan 21 Opublikowano 6 Marca 2024 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2024 Dzień dobry zostalem zatrudniony przez Polską firme z dniem 1 marca 2024 roku zostalem oddelegowany za granice Finlandia aneksowany umowa zmiana stawki Euro,4 marca 2024 r pierwszy dzien pracy okazał się pechowy zwichnelem nogę wyautowalo mnie to na miesiąc zwolnienie lekarskie szpital zgloszenie wypadku zostalo zgloszone .Moje pytanie jakich świadczeń moge sie spodziewać za zaistniałą sytuację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jacek77 Opublikowano 11 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2024 Witam.14 stycznia 2023 roku jadąc do pracy do Norwegii połamałem nogę po noclegu w hotelu na terenie Finlandii.Teren hotelu był oblodzony i niezabezpieczony.Upadłem niefortunnie na lodzie i doznałem skomplikowanego złamania z przemieszczeniem.Przeszedlem skomplikowaną operację w szpitalu w Finlandii gdzie wstawiono mi w nogę 2 płytki I 14 śruɓ.Przeszedłem ogromną traumę po czym podjąłem również leczenie psychiatryczne.Po powrocie do kraju wynająłem kancelarię w Polsce gdzie wysłałem całą dokumentację leczenia do ubezpieczyciela w Finlandii z proponowaną kwotą odszkodowania.Pomimo e maili ponagleń i telefonów do hotelu i ubezpieczyciela hotelu nikt nie zareagował na żadne pismo ani ponaglenia.Od tamtej pory minęło dwa lata a ja ciągle leczę się psychiatrycznie.Co mam w tej sytuacji zrobić ?? Czy jest ktoś w stanie pomóc.Potrzebny jest polsko finlandzki adwokat.Z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi