michau Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Witam, pół roku temu miałem wypadek samochodowy, wracając z wakacji w samochód prowadzony przez kolegę wpadł czołowo motocyklista. Na szczęście obyło się bez ofiar śmiertelnych. Po wypadku zostałem zabrany do szpitala na 1 dzień obserwacji, stwierdzono uraz odcinka szyjnego. Niedawno zakończyłem rehabilitacje i chciałbym uzyskać odszkodowanie z tego tytułu. Po wnikliwej analizie tego forum, wiem już że mogę się domagać odszkodowania z OC sprawy(tj. motocyklisty), ale jak tego dokonać. Czy istnieją jakieś wzory takich podań, prosiłbym żeby zorientowany forumowicz postarał się wnikliwie opisać tę procedurę. Drugie pytanie czy mogę ubiegać się odszkodowania również od mojego ubezpieczyciela, jestem ubezpieczony w euro 26? Ostatnie pytanie jak mogę uzyskać informacje na temat ubezpieczyciela sprawcy, jako że wypadek miał miejsce 200 km od miejsca mojego zamieszkania. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeusz1 Opublikowano 7 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 Jeżeli chodzi o twoje prywatne ubezpiezcenie to musisz poczytać cvo ci przysługuje w warunkach ubezpieczeń. Jeżeli nalezy sie odszkodowanie za procentowy uszczerbek na zdrowiu to musisz to zgłosić albo na ankietach ubezpieczyciela lub napisać pismo z załączoną dokumentacją medyczną. Po opinii biegłego lekarza zostanie przyznane odszkodowanie bądź jego odmowa.Tak samo należy zrobić w ubezpieczalni sprawcy wypadku. Twój kolega zapewne miał jakieś uszkodzenia w pojeździe więc zna dane sprawcy z polisy której przyznano jemu odszkodowanie. Zapytaj. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michau Opublikowano 7 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2009 w takim razie w momencie gdy będę miał dane sprawcy, ubezpieczyciela plus numer polisy, to wtedy ma się kontaktować z ubezpieczycielem sprawcy? Czy jak, strasznie dla mnie to póki co nie zrozumiałe. Na razie wiem że sprawca był ubezpieczony w MTU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Amadeusz1 Opublikowano 9 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2009 Jeżeli chcesz składać roszczenie w euro 26 to musisz napisać pismo o wypłatę naleznego odszkodowania z tytułu uszczerbku na zdrowiu i załączyć kserokopie dokumentów medycznych: wypis ze szpitala, ewentualnie kartoteki, skierowania i potwierdzenia rehabilitacji itd.W przypadku oc sprawcy ( jak wcześniej już pisałam twój kolega powinien znać dane sprawcy i numer polisy) musisz złożyć roszczenie o zadośćuczynienie oraz o zwrot ewntualnych kosztów leczenia - faktury za leki, wizyty lekarskie, dojazdy na rehabilitację itp., odszkodowanie z tyt. utraconych dochodów i inne jeśli takie straty miały miejsce. Ja miałam bardzo podobny uraz, lecz nie miałam prywatnego odszkodowania. Za to jednak był to wypadek przy pracy ( samochodowy) i orzeczono mi w ZUS 5% długotrwałego uszczerbku za uraz kregosłupa szyjnego.Złożenie roszczenia do ubezpieczyciela sprawcy nie jest takie proste, bo samemu trzeba ustalić wysokość zadośćuczynienie. Mi wypłacono z tego tytułu 4000 zł. i zwrot kosztów leczenia.Co do danych sprawcy, to możesz zadzwonić lub napisać do policji, która była na miejscu zdarzenia i poprosić o notatkę z wypadku, podając datę i miejsce zdarzenia. Ja tak robiłam i nie nie było problemu. Posiadanie dokumentu potwierdzającego zdarzenie i dane sprawcy jest niezbędne w celu wypłaty odszkodowania Czeka cię ciężka praca, ale myślę, że warto się trochę pomęczyć i przy okazji zdobyć trochę wiedzy na temat tego co nam przysługuje. Życzę dużo cierpliwości. Z mojego doświadczenia chciałabym poradzić Tobie, aby wszystkie rozmowy z ubezpieczycielem były w formie pisemnej, bo mnie spotkała taka sytuacja, że przez telefon lub osobiście mówiono co innego niż to, co potem następowało. Pozdrawiam i powodzeniaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi