Odmowa uznania "wypadku w pracy" w pracy.

Założył baranek19, 7 stycznia 2009 · 265 wyświetleń

baranek19
Witam 20 listopada zbliżając się rano do windy, w zakładzie pracy, poślizgnęłam się i upadłam, wskutek czego stłukłam sobie kolano, do dziś przebywam na L4 poniewaz kolano boli nadal, jednak Pan z BHP zakładowego nie uznał tego zdarzenia za wypadek ponieważ jak stwierdził "nie było winy w posadzce, która nie była, ani dziurawa, ani mokra" w związku z tym choć jak twierdzi wszystkie pozostałe warunki zostały spełnione On nie widzi powodu do uznania tego za wypadek w pracy i taki właśnie negatywny protokół otrzymałam. Mam natomiast się cieszyć, że niedopatrzył się w tym mojej winy, że np:szłam nieuważnie!Poinformował mnie o możliwości odwoływania się do sądu ze stwierdzeniem, że takich spraw się i tak nie wygrywa! Mam pytanie czy słusznie nie zostało to uznane - ponieważ nie zawiniła podłoga? Nie rozumiem tego było mokro, padał deszcz (co zeznałam w trakcie spisywania protokołu, mogło być nachlapane) Pan z BHP twierdzi, że świadkowie sami nie zeznali, jakoby podłoga była mokra(zaznaczam, że nikt ich o to nie pytał) a dwie godziny po wypadku w trakcie oględzin, nie było żadnych śladów deszczu, natomiast widok z kamery nie był aż tak dokładny!Co mogę w tej sytuacji zrobić, czy rzeczywiście ta sprawa jest już przegrana. Dodam tylko że zwolnienie lekarskie mam płacone w wysokości 80%.Pozdrawiam
Ewania

Jak najbardziej - odwołać się. Są orzeczenia SN uznające podobne wypadki....

Pan behapowiec niekoniecznie ma rację.

1980.06.15 wyrok SN III PR 33/80 LEX nr 14532

Przyczyną zewnętrzną w rozumieniu art. 6 ustawy wypadkowej z 12.VI.1975 r. może być nawet niefortunny odruch pracownika - jego nieskoordynowane poruszenie się powodujące potknięcie się i upadek nawet na gładkiej powierzchni. Wyłączenie przyczyny zewnętrznej przy upadku pracownika w czasie i miejscu pracy, który nastąpił w takich okolicznościach, byłoby uzasadnione tylko wtedy, gdyby istniały podstawy do ustalenia, że wypadek pracownika został spowodowany jego schorzeniem łączącym się np. ze skłonnością do omdleń lub zakłóceń równowagi.