Mam 25 lat. 01.12.2007 będąc pasażerką samochodu osobowego, uległam wypadkowi w wyniku, którego doznałam urazów wielonarządowych. Zostałam zabrana do szpitala gdzie spędziłam 2 miesiące. 1,5 miesiąca na Oddziale Intensywnej Terapii, z czego przez miesiąc byłam utrzymywana w śpiączce farmakologicznej.
- złamanie nasady łuku C2 po stronie prawej i lewej
- pęknięcie żołądka, dwunastnicy, częściowej martwicy krezki, powikłanej rozejściem dwunastnicy w odcinku pozaotrzewnowym
- grzybiczne zapalenie otrzewnej
W tym czasie przeszłam 4 operacje jamy brzusznej, tracheostomie z powodu przedłużonej intubacji, drenaż jamy brzusznej po odbytych operacjach, drenaż płuca (woda).
Szpital opuściłam w kołnierzu ortopedyczym powypadkowym, bez możliwości ściągania go i jestem w nim do tej pory. 17.12.2008 roku przeszłam dwuetapową operację kręgosłupa z powodu dyskopatii z podwichnięciem na odcinku C6/C7 (stabilizacja tylna linkami poliestrowymi i stabilizacja przednia implantem PCB wypełnionym kością pobraną z mojego biodra).
Pozostałością po tym są liczne blizny na brzuchu, blizna po drenażu pod żebrami oraz blizna tracheostomijna na szyji. Bardzo duża blizna na tylnęj części szyji i karku, blizna z przodu szyji oraz blizna na biodrze.
Dodatkowo mam jeszcze zanik mięśni w lewej ręce, który prawdopodobnie jest wynikiem uszkodzenia nerwu łokciowego oraz zanik mięśni szyji po tak długim okresie, jaki spędziłam w kołnierzu.
O jaką kwotę powinnam się ubiegać z odszkodowania OC sprawcy wypadku? (wobec niego toczy sie postępowanie karne, został postawiony mu zarzut z art. 177 par. 2 kk). Biegły sądowy zakwalifikował moje obrażenia jako śmiertelne. Jestem już po jednej komisjii lekarskiej TU, tak zwanej wstępnej, jeszcze przed operacją kręgosłupa i uznano mi wtedy 54% uszczerbku na zdrowiu. Czy procent ten nie był zaniżony? Jaki procent teraz powinnam mieć uznany?
W czasie, kiedy miałam wypadek dopiero co zdążyłam założyć działalność gospodarczą (1-2 dni wcześniej) oraz miałam podpisaną umowe współpracy na wykonanie usług opiewającą na co miesięczną zryczałtowaną kwotę na okres 1 roku. Od czasu wypadku nie jestem w stanie pracować i firmie z którą współpacowałam zdążyłam wystawić zaledwie 1 faktuę. Czy mam szansę na odzyskanie utraconych dochodów z tego tytułu?