zatrucie tlenkiem węgla podczs pracy
Założył ninkal, 13 stycznia 2009 · 643 wyświetlenia
W świetle tego, co napisalas - moze to byc wypadek przy pracy. Zatrucie jest urazem. Przyczyna tego zatrucia działała w trakcie jednej zmiany roboczej, byla zewnetrzna a zdarzenie miało zwiazek z wykonywaną pracą.
Zloz KONIECZNIE oficjalnie (na pismie, listem poleconym!) do pracodawcy zawiadomienie o zdarzeniu z prośba o uznanie zdarzenia, o ktorym poinformowalas kierownika w dniu....... za wypadek przy pracy.
Sobie zostaw kopię pisma i czekaj. Pracodawca ma ścisle okreslony czas (14 dni od zawiadomienia) na sporzadzenie dokumentacji.
Reszte poczytaj w innych postach w tym temacie, tu na forum, bylo duzo podobnych przypadkow i naszych porad, ponadto przeczytaj tez TO:
link zewnętrzny zablokowany
Powodzenia! Jakby co - pisz. 🙂
ZUS i PZU posługują się różnymi tabelami do określenia % uszczerbku na zdrowiu, myślę że stąd te rozbieżności.
ZUS posługuje się tabelą zamieszczoną w rozporządzeniu
link zewnętrzny zablokowany
ninkal - dobrze, że sie odwołałaś. Tym niemniej - poczytaj OWU (Ogolne Warunki Ubezpieczenia) Twojego ubezpieczenia w PZU. Tam powinna znajdowac sie Tabela (albo poszukaj jej w necie), ktora moze byc dla Ciebie tez jakąs wskazówką.
Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki 🙂
ravelloo napisał(a):
W zeszłym tygodniu miałem wypadek w pracy,mógł się on skończyć tragicznie. Wina w 100% leży po stronie pracodawcy. Miałem ostre zatrucie CO. nieszczelny piecyk gazowy w łazience. Z pracy zabrała mnie karetka, 4dni leżałem na toksykologii gdzie dochodziłem do siebie. Po tym okresie zostałem wypisany do domu przez doktor prowadzącą. Oczywiście jestem zatrudniony na umowie o pracę.
Dokumenty jakie posiadam po powrocie do domu:
1. L4 na 30dni.
2. Diagnozę laboratoryjną
3. Zaświadczenie o pobycie w szpitalu.
4. Kartę informacyjną z leczenia szpitalnego
5. Kartę informacyjną z leczenia w szpitalnym oddziale ratunkowym
6. Skierowanie do szpitala
7. Receptę
Czego mogę się spodziewać posiadając ww. dokumenty? Jakie odszkodowanie mi się należy tzn. na jakie kwoty mogę liczyć? Ogólnie jak w temacie, co i w jakiej kolejności powinienem załatwiać? Z góry dziękuję za pomoc;)
keri napisał(a):
ravelloo napisał(a):
W zeszłym tygodniu miałem wypadek w pracy,mógł się on skończyć tragicznie. Wina w 100% leży po stronie pracodawcy. Miałem ostre zatrucie CO. nieszczelny piecyk gazowy w łazience. Z pracy zabrała mnie karetka, 4dni leżałem na toksykologii gdzie dochodziłem do siebie. Po tym okresie zostałem wypisany do domu przez doktor prowadzącą. Oczywiście jestem zatrudniony na umowie o pracę.
Dokumenty jakie posiadam po powrocie do domu:
1. L4 na 30dni.
2. Diagnozę laboratoryjną
3. Zaświadczenie o pobycie w szpitalu.
4. Kartę informacyjną z leczenia szpitalnego
5. Kartę informacyjną z leczenia w szpitalnym oddziale ratunkowym
6. Skierowanie do szpitala
7. Receptę
Czego mogę się spodziewać posiadając ww. dokumenty? Jakie odszkodowanie mi się należy tzn. na jakie kwoty mogę liczyć? Ogólnie jak w temacie, co i w jakiej kolejności powinienem załatwiać? Z góry dziękuję za pomoc;)
2) ZA 1 % z ZUS obecnie 645 zł. Z NNW wysokość świadczenia to iloczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia;
3) Pkt 1- wpierw niezwłocznie trzeba zawiadomić o wypadku pracodawcę, który w terminie 14 dni sporządza protokół powypadkowy.