Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

jaki uszczerbek za złamanie palca stopy prawej

Zibi198
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ;] Podczas lekcji w-f miał miejsce nieszczęśliwy wypadek. Od razu pojechałem do szpitala i okazało się, że 3 palec stopy prawej jest złamany. Podczas leczenia były jakieś problemy ze zrastaniem się kości, ponieważ lekarz powiedział mi po którejś z kolei wizycie, że następna za 3 tyg powinna być już ostatnia. Ale po 3 tyg okazało sie że wcale tak nie było. Kość jeszcze się nie zrosła. Leczenie trwało około 2 miesięcy co przy złamaniu palca z tego co czytałem to dosyć długo. Palec boli mnie do dnia dzisiejszego chociaż minęło już 3 miesiące.

Dzisiejszego dnia otrzymałem decyzje o wypłacie odszkodowania w kwocie 90zł, co wydaje mi się kwotą śmieszną, ponieważ mój kolega dostał 80zł za wybicie palca u ręki.

Co o tym sądzicie ??

P.S: Zdecydowałem się, że napisze odwołanie tylko czy to coś da ? I jak mam je napisać ?

Z góry wielki dzięki za pomoc ;]

szukałem dzisiaj czegoś na stronie internetowej PZU i znalazłem tabele w której jest jasno napisane, że za złamanie palca stopy od II do V dostaje się 2 %. więc dlaczego ja dostałem 1% skoro w historii choroby jest wyraźnie napisane : "złamanie palca III stopy prawej" ;( PZU jest po prostu śmieszne ;/

• 11 lat później...
Witam serdecznie. Mój chłopak pracuje na magazynie. Jego kolega niechcący popchnął wózkiem widłowym regał z płytkami. Kilka upadło a jedna z nich na nogę mojego chłopaka. Ma złamane 2 palce prawej stopy. Szkoda została zgłoszona u pracodawcy i czekamy na protokół powypadkowy. Problem jednak w tym, że chwili zdarzenia powinien mieć założone stalkapy a ich nie miał.... czy to może wpłynąć jakoś na możliwość uzyskania odszkodowania z ZUS. Czy chłopak może starać się o odszkodowanie od pracodawcy?

Witam serdecznie,

z opisu rozumiem, że do złamania palców stopy doszło w trakcie pracy, jednak sytuacja jest skomplikowana i są dwie możliwości:

- jeżeli Pani chłopak posiadał stalkapy czyli buty ochronne, ale zapomniał je zabrać do pracy lub było mu niewygodnie i zamienił je np. na adidasy, to niestety w protokole powypadkowym może być wskazana wina Pani chłopaka. Wtedy też ZUS może odmówić wypłaty świadczenia twierdząc, że Pani chłopak nie stosował się do zasad BHP i jeśli miałby na nogach buty ochronne to nie doszłoby do urazu.

- jeżeli jednak pracodawca mimo wymogów BHP nie zapewnił pracownikom butów ochronnych i zlecał pracę bez korzystania z nich, to wtedy Pani chłopak będzie po zakończonym leczeniu mógł starać się o odszkodowanie z ZUS. Dodatkowo w protokole BHP powinna znaleźć się adnotacja, że pracodawca nie zapewnił pracownikowi środków BHP - wtedy można by się starać o odszkodowanie uzupełniające z OC pracodawcy.

Polecam lekturę naszego Vademecum uzyskania odszkodowania z ZUS i Vademecum poszkodowanego w temacie uzyskania odszkodowania z OC pracodawcy. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu!

Pozdrawiam,

Izabela