Zibi198 Opublikowano 14 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2009 Witam ;] Podczas lekcji w-f miał miejsce nieszczęśliwy wypadek. Od razu pojechałem do szpitala i okazało się, że 3 palec stopy prawej jest złamany. Podczas leczenia były jakieś problemy ze zrastaniem się kości, ponieważ lekarz powiedział mi po którejś z kolei wizycie, że następna za 3 tyg powinna być już ostatnia. Ale po 3 tyg okazało sie że wcale tak nie było. Kość jeszcze się nie zrosła. Leczenie trwało około 2 miesięcy co przy złamaniu palca z tego co czytałem to dosyć długo. Palec boli mnie do dnia dzisiejszego chociaż minęło już 3 miesiące. Dzisiejszego dnia otrzymałem decyzje o wypłacie odszkodowania w kwocie 90zł, co wydaje mi się kwotą śmieszną, ponieważ mój kolega dostał 80zł za wybicie palca u ręki. Co o tym sądzicie ?? P.S: Zdecydowałem się, że napisze odwołanie tylko czy to coś da ? I jak mam je napisać ? Z góry wielki dzięki za pomoc ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny_pierre Opublikowano 16 Stycznia 2009 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 to zależy co na ekspertyzie napisał lekarz. odwołanie na pewno nie zaszkodzi, choć warto zamieścić zaświadczenie lekarza, dokumentacje z leczenia etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zibi198 Opublikowano 16 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2009 wszystkie te rzeczy zamieściłem składając papiery... wie ktoś może co mniej więcej ma być w tym odwołaniu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zibi198 Opublikowano 20 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2009 szukałem dzisiaj czegoś na stronie internetowej PZU i znalazłem tabele w której jest jasno napisane, że za złamanie palca stopy od II do V dostaje się 2 %. więc dlaczego ja dostałem 1% skoro w historii choroby jest wyraźnie napisane : "złamanie palca III stopy prawej" ;( PZU jest po prostu śmieszne ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinka1661348291 Opublikowano 11 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2020 Witam serdecznie. Mój chłopak pracuje na magazynie. Jego kolega niechcący popchnął wózkiem widłowym regał z płytkami. Kilka upadło a jedna z nich na nogę mojego chłopaka. Ma złamane 2 palce prawej stopy. Szkoda została zgłoszona u pracodawcy i czekamy na protokół powypadkowy. Problem jednak w tym, że chwili zdarzenia powinien mieć założone stalkapy a ich nie miał.... czy to może wpłynąć jakoś na możliwość uzyskania odszkodowania z ZUS. Czy chłopak może starać się o odszkodowanie od pracodawcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Izabela Praska Opublikowano 12 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2020 Witam serdecznie, z opisu rozumiem, że do złamania palców stopy doszło w trakcie pracy, jednak sytuacja jest skomplikowana i są dwie możliwości: - jeżeli Pani chłopak posiadał stalkapy czyli buty ochronne, ale zapomniał je zabrać do pracy lub było mu niewygodnie i zamienił je np. na adidasy, to niestety w protokole powypadkowym może być wskazana wina Pani chłopaka. Wtedy też ZUS może odmówić wypłaty świadczenia twierdząc, że Pani chłopak nie stosował się do zasad BHP i jeśli miałby na nogach buty ochronne to nie doszłoby do urazu. - jeżeli jednak pracodawca mimo wymogów BHP nie zapewnił pracownikom butów ochronnych i zlecał pracę bez korzystania z nich, to wtedy Pani chłopak będzie po zakończonym leczeniu mógł starać się o odszkodowanie z ZUS. Dodatkowo w protokole BHP powinna znaleźć się adnotacja, że pracodawca nie zapewnił pracownikowi środków BHP - wtedy można by się starać o odszkodowanie uzupełniające z OC pracodawcy. Polecam lekturę naszego Vademecum uzyskania odszkodowania z ZUS i Vademecum poszkodowanego w temacie uzyskania odszkodowania z OC pracodawcy. W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu! Pozdrawiam, Izabela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi