Witam,
Pod koniec zeszłego roku uległem wypadkowi drogowemu.
Przechodziłem na oznaczonym przejściu dla pieszych i zostałem potrącony przez samochód osobowy. Sprawca został już ustalony, jego wina także, jestem osobą poszkodowaną w tym zdarzeniu. Sprawca był po użyciu alkoholu, jego stężenie kwalifikowało to jako wykroczenie.
W wyniku tego zdarzenia odniosłem złamanie obojczyka z przemieszczeniem i skróceniem odłamów, złamanie kości strzałkowej bez przemieszczenia i ogólnie obszerne potłuczenia nóg.
Wiem, że mogę się ubiegać o odszkodowanie z polisy OC sprawcy tego wypadku (jej numer został już mi podany podczas składania zeznań na Policji).
I teraz moje pytanie. Po wypadku zgłosili się do mnie przedstawiciele dwóch firm, które pomagają osobą poszkodowanym w roszczeniu odszkodowania. Pierwsza firma to Kancelaria-Prawno Medyczna LegeArtis z siedzibą w Krakowie. Natomiast druga firma to Mediator sp.j. z siedzibą w Kraśniku.
Oczywiście z rozmowy z przedstawicielami wszystko wygląda wspaniale, wszystko załatwiają i zapewniają, że nawet po potrąceniu ich % zyskam więcej niż byłbym w stanie wywalczyć sam z firmą ubezpieczeniową.
Zyskam także więcej niż gdybym poszedł do normalnej kancelarii prawniczej ponieważ ich prowizja od takiej usługi jest niewspółmiernie niska w porównaniu z ceną jaką zażąda kancelaria.
Sam nie wiem co o tym sądzić. W internecie można znaleźć różne opinie na ten temat. Jedni piszą, że to oszuści, inni chwalą ich usługi. Na razie poprosiłem o zostawienie wzorów umów i powiedziałem, że po ich przeanalizowaniu dam odpowiedź o mojej decyzji. Umowy te mogę zeskanować i tutaj umieścić, proszę o pomoc jeśli ktoś miał doświadczenie z takimi firmami, wie o ich działalności itp. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam.