atlanta Posted January 16, 2009 Share Posted January 16, 2009 Kilka dni temu mialam wypadek samochodowy w drodze do pracy, auto wjechalo mi w tyl, w skutek czego doznalam skrecenia kregoslupa szyjnego, zniesienie lordozy i nabawilam sie odprysku kostnego, jestem unieruchomiona kolnierzem ortopedycznym na 2 tygodnie, auto skasowany ma caly tyl. Bede chciala domagac sie zadoscuczynienia, prosze o jakies wzory tego pisma i porady jak ruszyc ta sprawe. , odszkodowanie bedzie z OC sprawcy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pro Bono Posted January 16, 2009 Share Posted January 16, 2009 Przede wszystkim warto zbierac dokumentację związaną z zaistniałą szkodą. Odszkodowanie, które wypłaci ubezpieczyciel, powinno byc adekwatne do skali obrażeń z uwzględnieniem także takich aspektów jak pogorszenie sie samopoczucia, zmiana dotychczasowego stylu życia (np. rezygnacja z uprawiania sportu), ograniczenia w codziennym funkcjonowaniu itp. Niewykluczone, iż pomoc prawnika specjalizującego się w prawie ubezpieczeniowym, który przygotuje zgłoszenie roszczeń wraz z przywołaniem odpowiednich orzeczeń SN, zwiększy szanse na wyższą rekompensatę, a także przyspieszy obowiązujące procedury, które mogą skutecznie spowolnic wypłatę oczekiwanej sumy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atlanta Posted January 19, 2009 Author Share Posted January 19, 2009 Mam jeszcze pytanko, czy mozna zglosic szkode majatkowa do ubezpieczyciela sprawcy nie majac jeszcze protokolu powypadkowego, ale znajac polise sprawcy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts