zalane mieszkanie sąsiada - regres z ubezpieczalni

Założył marta26, 19 stycznia 2009 · 484 wyświetlenia

marta26
Pękł zawór pod wanną kiedy nie było nas w domu i zalaliśmy mieszkanie naszego sąsiada. Mieliśmy oc ale tylko do 20 tys a tyle nie wystarczy do zlikwidowania szkody. Sąsiad reszte pokryje ze swojego ubezpieczenia ale firma ta prawdopodobnie wystąpi do nas z regresem. Mieszkanie jest nowe bo wprowadziliśmy się 10.12.2007 a zalanie miało miejsce 26.10.2008. Zawór zakładał hyraulik i to on kupował części - mam dowody na to że on nam to robił: zdjęcia, świadków. Uważam że jest to wina hydraulika i to na niego zamierzam zrzucić odpowiedzialnośc. Tylko jak to zrobić, bardzo proszę o radę
popek

Chyba trzeba by wystąpić na drogę sądową z powództwa cywilnego?

Ale może ktoś bardziej kompetentny się wypowie...

marta26
proszę o pomoc
marta26
i mam jeszcze jedno pytanie, w przypadku naszego mieszkania musieliśmy wymienić wszystkie podłogi - parkiet wstał i nie nadawał się do ponownego położenia, w zwiazku z tym było kładzenie cyklinowanie i lakierowanie nowej podłogi , czy WARTA powinna nam dać pieniądze na malowanie mieszkania? mimo że to nie był bezpośredni efekt zalania ściany są brudne
marta26
nie wiem kiedy to sie skończy ale mam pytania: sąsiad dostał pieniądze z PZU z mojego OC, moim zdaniem odszkodowanie jest zdecydowanie zawyzone, czy istnieje możliwość odwłania się od tej decyzji i powołania kolejnego rzeczoznawcy? proszę pomózcie
marta26
albo czy ja mogę żądać faktur od sąsiada za remonty? bo naprawdę byłam w tym mieszkaniu i uważam że kwota została znacznie zawyzona