Odwolanie od decyzji TU - ile maja czasu na odpowiedz?

Założył Michał, 19 stycznia 2009 · 262 wyświetlenia

Michał

Witam,

sprawa wyglada nastepujaco: mialem kolizje, sprawca byl ubezpieczony w PZU. PZU orzeklo szkode calkowita (w sumie slusznie i do tego nie mam zastrzezen), ale dosyc slabo wycenilo wartosc auta (kupilem je 2 miesiace przed zdarzeniem i wycenili mi na 60% ceny jaka za nie zaplacilem). Zlecilem wykonanie wyceny innemu rzeczoznawcy i on stwierdzil, ze rzeczywiscie samochod byl przed kolizja wart wiecej. Odwolalem sie od decyzji PZU i dostalem odpowiedz, ze jeszcze raz przeliczyli wszystko i doplacili 300zl. Jednak nadal to nie bylo tyle, na ile wycenil wartosc samochodu "moj" rzeczoznawca, wiec ponownie sie odwolalem. Odwolanie wyslalem ZPO, wiec wiem kiedy odebrali list i wlasnie mija 40 dni od tego dnia. Czy przypadkiem nie jest tak, ze musza odpowiedziec w ciagu 30dni, a po tym czasie mozna powiedziec, ze automatycznie uznaja moje racje (jak to ma miejsce w przypadku skladania reklamacji w sklepie)?

Z gory dzieki za odpowiedz.

frees

falenica
to nie sejm że przyjmuje się wniosek przez aklamacje. Nie uważa się braku odpowiedzi za odpowiedz pozytywną. Pozostaje nadal czekać na odpowiedź i zadzwonić do ubezpieczyciela o stosowną informację na jakim etapie jest sprawa.