Czy mogę mieć problem z wypłatą odszkodowania?

Założył PZW, 19 stycznia 2009 · 268 wyświetleń

PZW
Witam. Dzisiaj miałem nast. sytuację: gość wyjeżdżał autem z bocznej drogi, lecz nie wyhamował (na drodze lodowisko), i wyjechał mi przed maską. Ja żeby nie uderzyć w niego odbiłem kierownicą, sam wpadłem w lekki poślizg i wylądowałem na słupku. Jego auto nawet nie draśnięte, a u mnie zderzak oraz lampa potrzaskane i wgięta maska. Gość się przyznał że to z jego winy, spisaliśmy oświadczenie, nie było policji bo uznałem że to lekka kolizja, autem da się normalnie jechać. Pojechałem prosto do zaprzyjaźnionego blacharza zamówić kolejkę do naprawy, no i troszkę mnie nastraszył że jak nie było policji i nie ma drugiego uszkodzonego auta to mogę mieć problem z odszkodowaniem. Czy rzeczywiście, skoro mam oświadczenie to mogę mieć jakiekolwiek kłopoty? Szkoda nie jest duża ok 2 tyś. gość ma ubezpieczenie w HDI. Może miał ktoś podobną sytuację? Jestem kompletnym laikiem, nigdy nie miałem wypadku.
Pablo_1st
wszystkie szkody bezkontaktowe są badane wnikliwiej. Dlaczego? bo łatwo wpaść w poślizg samemu a później "znaleźć dawcę"
PZW
Dziękuję za odpowiedź, już dzwoniłem do przedstawiciela dowiedzieć się. Niech sobie badają, a mnie towarzystwo powinno jeszcze piwo postawić bo jakbym przyłożył w niego to musieliby jeszcze z AC jemu wypłacić. Następnym razem(odpukać) wezwę policję i z głowy