Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Stłuczka dwóch aut jednoczenie współwłaściciela i leasingobiorcy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem właścicielem firmy transportowej. Sytuacja dotyczy stłuczki , w której biorą udział "moje" dwa auta. Jedno auto jest w kredycie i jestem jego współwłaścicielem natomiast drugie auto mam wzięte w leasing. Kierowcy mojej firmy spowodowali stłuczke między sobą a ubezpieczyciel Benefia odmówił wypłaty odszkodowania z OC, na podstawie art 38. pkt 1 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych. uzasadniając" zakład ubezpieczeń nie odpowiada za szkody polegające na uszkodzenia, zniszczeniu lub utracie mienia, wyrządzonego przez kierującego posiadaczowi pojazdu mechanicznego, dotyczy to również sytuacji, w której posiadacz pojazdu mechanicznego, któremu szkoda została wyrządzona, jest posiadaczem lub współposiadaczem pojazdu mechanicznego, w którym szkoda została wyrządzona". Według mnie jestem tylko użytkownikiem auta wziętego w leasing, a więc uzasadnienie firmy byłoby by niewłaściwe gdyż owszem jestem współwłascicielem auta kredytowanego ale nie tego wziętego w leasing.

Czy istenieje jakakolwiek możliwość odzyskania pieniędzy z odszkodowania? Proszę o porade. Zaznaczam iż odszkodowanie z AC zostało również odrzucone z powodu zbyt niskich kosztów naprawy.

Z góry dziekuje za pomoc.

Wojtek

rzeczywiście jesteś użytkownikiem auta wziętego w leasing, ale zarazem jego posiadaczem zależnym i to na tobie spoczywa obowiązek jego ubezpieczenia (bo to w związku z twoimi działaniami może dojść do szkody, a nie działaniami posiadacza samoistnego - czyli leasingodawcy). W mojej ocenie nie masz możliwości uzyskania odszkodowania z OC.

Natomiast kwestia dochodzenia odszkodowania od sprawcy kolizji, pracownika, jest sprawą otwartą.