suchar1 Posted January 20, 2009 Share Posted January 20, 2009 pracowałem na terenie Belgi i tam miałem wypadek w pracy.Pracowałem na wysokości byłem przypięty do poręczy liną asekuracyjną pasem przy zejściu po pracy na przerwę musiałem przejść przez poręcz do której byłem przypięty.przy przechodzeniu jedna noga ześlizgnęła mi się i upadłem na plecy doznałem zgniecenia 50%kręgu L1 i zerwania ścięgien w lewej nodze przy kostce, która utkwiła mi między rurami .Przy upadku to spowodowało wykręcenie o 180% stopy i uraz.Moje pytanie jeżeli chodzi o pracodawce to ok mam uznany wypadek przy pracy było to 18.08.2008,ale zostałem zwolniony z pracy gdyż umowa była na okres 1 miesiąca,czyli od 1.08 do 31.08.czytam w postach że muszę złożyć przez pracodawce wniosek o jednorazowe odszkodowanie,na stan dzisiejszy nie jest on moim pracodawcą.2 pytanie miałem płacony 100% zasiłek chorobowy ,ale z najniższej składki zus bo tak zarejestrował mnie pracodawca w Polsce,a wiadomo że zarabiałem tam więcej ,czy mogę ubiegać się o wyrównanie od ZUS i w jaki sposób to zrobić .3 pytanie czy po zakończonym leczeniu to jest od 18,08 2008 do 30.01.2009 w tym 4 dni w szpitalu w Belgi za który (zapłaciła firma ubezpieczeniowa)zgodnie z umową ,moje urazy będą traktowane jako długotrwałe, czy przy przeliczaniu uszczerbku na zdrowiu liczy się osobno uraz kręgosłupa i nogi czy razem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dardanele Posted March 19, 2009 Share Posted March 19, 2009 próbowałeś nawiązać kontakt z prawnikiem na miejscu który podjął by sprawę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts