iwam29 Posted January 26, 2009 Share Posted January 26, 2009 Witam! w październiku 2008r. firma budowlana podczas ocieplania ściany bloku , w kórym mieszkam przewiewrciła sie na wylot do mojego mieszkania. Zdarzenie niezwłocznie zgłosiłam do spółdzielni na pismie. Po 14 dniach dostałam odpowiedź.Poproszono mnie o cierpliwość i wyrozumiałość ponieważ trwaja ustalenia kto jest odpowiedzialny sa szkodę. Minęły prawie cztery miesiące a sprawa nie jest wyjaśniona. Proszę o podpowiedź. W jakim czasie sprawa powinna sie zakończyć? Jakie powinnam przyjąć stanowisko podczas rozmowy w spółdzielni tzn. czego moge oczekiwać, co wymagać i czy za tak duże opóźnienia należą mi się ustawowe odsetki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pro Bono Posted February 2, 2009 Share Posted February 2, 2009 Warto zastanowic się nad roszczeniem o odsetki jako metodą dyscyplinującą bierną spółdzielnię, a także żądac wyjaśnienia przyczyn zwłoki i przewidywalnego terminu podjęcia decyzji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
debor Posted February 5, 2009 Share Posted February 5, 2009 Spółdzielnia szuka wybiegu. Za powstała u Pani szkodę jest odpowiedzialna Firma, która wykonywała prace na budynku, Sółdzielnia powinna szkodę zlikwidować w ramach swojego OC, zwrotu dochodzić od Firmy wykonującej ocieplanie na budynku. Proszę o poproszenie protokołu opisującego uszkodzenie i założyć sprawę w Sądzie. Może Pani zlecić naprawienie szkody firmie remontowej ,która wystawi Pani FV i poprosić Pani o jej zwrot przez Spółdzielnię, ale przed naprawą proszę pisemnie wezwać Spółdzielnie do usuniecia usterki w określonym terminie informując Ją, że po tym terminie dokona Pani naprawy we własnym zakresie i wystąpi o zwrot należności za wykonaną usługę. pozdrawiam debor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iwam29 Posted February 6, 2009 Author Share Posted February 6, 2009 Bardzo dziękuję za informacje. Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts