kabort Posted January 29, 2009 Share Posted January 29, 2009 Witam21 grudnia 2008 jechałem do szkoły samochedem do szkoły w m. Żółkiewka woj. Lubelskie na zakrecie wpadłem w poślizg straciłem panowanie nad samochodem i lewą stroną ściąłem słup trakcji elektrycznej i hydrant. Większa siła udzerzenia skupiła sie na srodkowym słupku drzwi przez co doznałem złamań lewych żeber II- VII i obojczyka. Odbyłem 3-dniowy pobyt w szpitalu i szczęśliwie wróciłem do domu (z bólem ) Nikt iny w tym wypadku nie uczestniczył.Auto miało aktualne OC i NNW polisa była wykupiona w HDI Asekuracja.Na polisie jest npisana jakaś kwota 5000złCzy moge dochodzić o odszkodowanie, jeżeli tak to na jaką kwote moge liczyć? Czy w związku z tym wypadkiem moge sie starać o odszkodowanie z ZUS??Np. utratę zdrowia??Pracuje w prężnej firmie i odprowadzam duuuże składki ( za duże ) czy mam jakieklwiek szanse na odszkodowanie z ZUS?? Prosze o odpowiedź Pozdrawiam Karol Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falenica Posted January 30, 2009 Share Posted January 30, 2009 Nie przysługuje Ci świadczenie w postaci odszkodowania wypłacane przez ZUS gdyż nie uległeś wypadkowi przy pracy. Jako że posiadasz ubezpieczenie NNW na podstawie ogólnych warunków umowy gwarantowana jest Ci ochrona w zakresie trwałych następstw nieszczęśliwych wypadków możesz zatem uzyskać odszkodowanie z NNW za doznane obrażenia fizyczne jak i zwrot poniesionych kosztów leczenia pod warunkiem jeśli nie ma możliwości pokrycia ich z innego ubezpieczenia np. ubezpieczenia zdrowotnego. Warto również zapoznać się warunkami ubezpieczenia na uczelni, czy ubezpieczenie obowiązuje także w drodze do szkoły. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kabort Posted January 30, 2009 Author Share Posted January 30, 2009 niestety na uczelni nie byłem ubezpieczonyna wydruku z firmy dostaje wyszczególnione składki i tam tez wystepuje składka na ubezpieczenie sdrowotne wiec może z tego ??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel2009 Posted February 19, 2009 Share Posted February 19, 2009 Jak byłeś zatrudniony w prężnej firmie to sprawdź czy nie miałeś opłaconego grupowego ubezpieczenia w zakładzie. Te ubezpieczenia mają w swoim zakresie NNW ( następstwa nieszczęśliwych wypadków ). Przy grupowym ubezpieczeniu jest to zawsze korzystne bo powinna być wypłata 1% za 4% uszczerbku tzn. Masz 1% uszczerbku to zapłacone masz jak za 4%. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel2009 Posted February 19, 2009 Share Posted February 19, 2009 4% za 1% uszczerbku sorki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts