Jump to content
Forum Odszkodowania

POMOCY Odszkodowanie za uszczerbek na zdrowiu

kabort
 Share

Recommended Posts

Witam

21 grudnia 2008 jechałem do szkoły samochedem do szkoły w m. Żółkiewka woj. Lubelskie na zakrecie wpadłem w poślizg straciłem panowanie nad samochodem i lewą stroną ściąłem słup trakcji elektrycznej i hydrant. Większa siła udzerzenia skupiła sie na srodkowym słupku drzwi przez co doznałem złamań lewych żeber II- VII i obojczyka. Odbyłem 3-dniowy pobyt w szpitalu i szczęśliwie wróciłem do domu (z bólem :() Nikt iny w tym wypadku nie uczestniczył.

Auto miało aktualne OC i NNW polisa była wykupiona w HDI Asekuracja.

Na polisie jest npisana jakaś kwota 5000zł

Czy moge dochodzić o odszkodowanie, jeżeli tak to na jaką kwote moge liczyć?

Czy w związku z tym wypadkiem moge sie starać o odszkodowanie z ZUS??

Np. utratę zdrowia??

Pracuje w prężnej firmie i odprowadzam duuuże składki ( za duże ;) ) czy mam jakieklwiek szanse na odszkodowanie z ZUS??

Prosze o odpowiedź

Pozdrawiam Karol

Nie przysługuje Ci świadczenie w postaci odszkodowania wypłacane przez ZUS gdyż nie uległeś wypadkowi przy pracy. Jako że posiadasz ubezpieczenie NNW na podstawie ogólnych warunków umowy gwarantowana jest Ci ochrona w zakresie trwałych następstw nieszczęśliwych wypadków możesz zatem uzyskać odszkodowanie z NNW za doznane obrażenia fizyczne jak i zwrot poniesionych kosztów leczenia pod warunkiem jeśli nie ma możliwości pokrycia ich z innego ubezpieczenia np. ubezpieczenia zdrowotnego. Warto również zapoznać się warunkami ubezpieczenia na uczelni, czy ubezpieczenie obowiązuje także w drodze do szkoły.

niestety na uczelni nie byłem ubezpieczony

na wydruku z firmy dostaje wyszczególnione składki i tam tez wystepuje składka na ubezpieczenie sdrowotne wiec może z tego ???

• 3 weeks later...
Jak byłeś zatrudniony w prężnej firmie to sprawdź czy nie miałeś opłaconego grupowego ubezpieczenia w zakładzie. Te ubezpieczenia mają w swoim zakresie NNW ( następstwa nieszczęśliwych wypadków ). Przy grupowym ubezpieczeniu jest to zawsze korzystne bo powinna być wypłata 1% za 4% uszczerbku tzn. Masz 1% uszczerbku to zapłacone masz jak za 4%.