kosztorys naprawy ???

Założył zimek99, 27 stycznia 2009 · 269 wyświetleń

zimek99

Witam wszystkich na forum!!!

Swoją sprawę poruszałem już wcześniej, po wypadku z mojej winy (naprawa z AC) rzeczoznawca stwierdził szkodę całkowitą, ale nie zauważył instalacji lpg i dopisał sobie do kosztorysu osłonę silnika.

Poruszam ten temat bo jestem bardzo poruszony i zdziwiony. Przy szkodzie całkowitej rzeczoznawca wycenił koszt naprawy na kwotę 9220,16zł i oczywiście brak zgody na naprawę bleble. Natomiast teraz przy zgodzie na naprawę zrobił kosztorys z częściami zamiennymi uśrednił wszystko i wyszła mu kwota 4260,51zł.

Moje pytanie brzmi czy nie mógł tak zrobić od razu i niebyłoby szkody całkowitej????

I czy teraz jak naprawię auto za kwotę 9200zł to będę miał zgodę na naprawę?

I dlaczego kwoty w kosztorysach są aż tak różne??? To jest moim zdaniem ewidentne działanie na niekorzyść klienta ze strony COMPENSY TU.

Proszę o porady.

Oto kosztorys przy szkodzie całkowitej na kwotę 9220,16 zł:

link zewnętrzny zablokowany

Oto kosztorys tej samej naprawy przy zgodzie na naprawę tej samej szkody na kwotę 4260,15zł:

Pablo_1st

jedno ze zdjęć się nie otwiera, ale odpowiedź na Twoje pytanie jest banalnie prosta:

1. koszt części oryginalnych pomniejszono o amortyzację lub zasosowano zamienniki - zgodnie z OWU AC

2. zmniejszono prawdopodobnie stawkę roboczogodziny ze średniej na minimalną

3. kosztorys nie zawiera VAT (zgodnie z OWU AC)

4. jeśli przyniesiesz swój kosztorys i będzie on przekraczał 70% wartości auta to będzie całka, więc nie wiem skąd zmiana decyzji, pytaj likwidatora