Jump to content
Forum Odszkodowania

wypadek w pracy poparzenie II i III stopnia

akowalski
 Share

Recommended Posts

W zeszłym roku żona miała wypadek w pracy (prokuratura określiła jako NW) bez wskazania winnego. po prostu sprzęt się zepsuł. Do dnia dzisiejszego trwa leczenie i rehabilitacja. Czego można oczekiwać od pracodoawcy i od ubezpieczenia ZUS i (PZU - gdzie żona jest ubezpieczena grupowo) Na dzień dzisiejszy wystąpiliśmy o odzkodowanie za pobyt w szpitalu a i tak nie trzymakliśmy wszystkich pieniędzy z PZU i musimy wystąpić na drogę sądową, obawiam się jednak, że z takim ubezpieczycielem jak PZU nie wygramy.

Jest protokoł powypadkowy, jednak nie byłem jeszcze w ZUS bo nie jest zakończone leczenie, leczenie jest długie i żmudne to jeszcze trochę potrwa. A potem będę starać się o odszkodowania, jednak nobawiam się naszego ZUS i PZU i bojęsięże i tak będę musiałiść do sądu, te wszystkie wiadomości, które sięczyta nie napiewają optymizmem.

Dzień dobry,mam takie pytanie-jestem na zwolnieniu lekarskim z powodu wypadku przy pracy już 3 miesiąc-uraz kręgosłupa-Otrzymuję wynagrodzenie w takiej wysokości jak gdybym pracowała,czyli 100%.Ale w zwolnieniu mam uwzględnione niedziele i swięta,czy nie powinnam otrzymywać w związku z tym wyższego wynagrodzenia.

Z tego co się orientuję to.

Zasiłek chorobowy z ubezpieczenia wypadkowego przysługują w wysokości 100% podstawy wymiaru.

Podstawę wymiaru zasiłku jest przeciętne miesięczne wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających powstanie niezdolności do pracy albo z faktycznego okresu zatrudnienia za pełne kalendarzowe miesiące, jeżeli niezdolność do pracy powstała przed upływem tego okresu.

Do ustalenia podstawy wymiaru zasiłku przysługującego pracownikowi przyjmuje się przychód stanowiący podstawę wymiaru składki na ubezpieczenie wypadkowe, po odliczeniu potrąconych przez pracodawcę składek na ubezpieczenia społeczne.