Prosze o informację dotyczącą Vat-u przy wypłacie odszkodowania.Portąciłem psa, a mam auto w leasingu, więc jest ubezpieczone w pełnym zakresie AC/OC i NW.Auto jest ubezpieczone od wartości BRUTTO, a nie netto.W serwisie powiedziano mi, że pomimo decyzji o naprawie "bezgotówkowej", oni (serwis) wystawiają na mnie fakturę na całość kwoty, od której mam im zapłacić VAT.I tu pojawia sie problem...a właściwie nie jeden...
1.czy nie powinni się rozliczać bezpośrednio z firmą Uniqua w której jestem ubezpieczony?
2.dlaczego mam płacić VAT którego np. nie mam jak odliczyć, jeżeli auto jest ubezpieczone od kwoty brutto?
3.dlaczego chcą wystawiać na mnie jakieś faktury?
Jeżeli ktoś może mi udzielić jednoznacznej informacji nt. ww. zagadnień, to będę wdzięczny.
Tak nawiasem mówiąc, to odnoszę wrażenie ,że jest to jakiś przekręt, bo niby dlaczego mam odliczać Vat ze szkody, którą w całości powinno pokryć ubezpieczenie? Jeśli mam Vat do odliczenia, to wolę odliczyć go od usług i rzeczy, które są kosztem uzyskania mojego przychodu, a nie od ubezpieczenia, które powinno wg mnie zapłacić całą kwotę i nie oglądać się na to, czy ja mogę coś odliczyć czy nie.Wg mnie to nie jest ich sprawa, i co Wy na to???
pozdrawiam
1cezar