Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Uszkodzony zderzak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taką prośbe.

Dwa tyg. temu ,gdy cofałem uderzyłem gościowi w zderzak. Po 2 tyg. ktoś mu o tym powiedział i przyszedł do moich rodziców. Chciałbym też zaznaczyć że gdy uderzyłem w ten zderzak on nie był tak mocno rozwalony. Z tego co ja widziałem az tak mocnych uszkodzen nie bylo , a gdy dzisiaj poszedłem zobaczyć nie było tego plastiku który wczesniej był. Jest również taka opcja ze w ciągu tych 2 tyg. jemu równie dobrze ktoś mógł poprawić. Proszę o pomoc , co w takiej sytuacji mam robić.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

czyli mamy rozumiec, ze jak puknales w ten zderzak, to wolales jakos nie dac sie na tym zlapac i nie starales sie znalezc wlasciciela? Tak przynajmniej wynika z tego postu, ze to ktos musial temu gosciowi powiedziec, kto mu raczyl zderzak zniszczyc.

Teraz to wiesz, nie udowodnisz mu, ze ty tylko troche mu ten zderzak zniszczyles, ze teraz ktos inny to zrobil. Teoretycznie byloby to mozliwe do ustalenia, ale watpie zeby ubezpieczalnia sie bawila w takie ustalania dla jednego zderzaka:)

inna sprawa, ze jak przyszedl do was i chce zglosic, to masz szanse, ze bedzie normalny i nie zglosi, ze oddaliles sie z miejsca kolizji - zakladamy ocywiscie, ze chce odszkodowanie z polisy OC.

Jesli sie chce dogadac, to masz pole do popisu, pamietaj jednak, ze w przypadku niedogadania sie on sobie z polisy oc wybrac nowy oryginalny zderzak i jak zglosi, ze sie oddaliles, to bedziesz zwracal kase ubezpieczalni, wiec pomysl co sie bardziej oplaca.

a nie przzyszło ci do głowy, że uszkodzenie powiększyło się?, że pęknięcie rozeszło się w wyniku pracy samego zderzaka, działania zmiennych temperatur, drgań pojazdu? a jeśli poszkodowany to ford to nawet pół zderzaka może odpaść?

• 10 lat później...

Dzień dobry,

uszkodziłem dzisiaj zderzak przy cofaniu (dwa pęknięcia). Zderzak ten jest częścią nieoryginalną (ze sportowej wersji mojego samochodu) założona i lakierowana przez mojego kolegę.

Czy przy ewentualnej wymianie zderzaka z mojego AC założony będzie oryginalny zderzak, czy jednak wersja która aktualnie posiadam?

Z góry dziękuje za pomoc.

Witam serdecznie,

odszkodowanie za szkodę na pojeździe ma rekompensować naszą szkodę. Ubezpieczyciel powinien zastosować do wymiany takie często, jakie wcześniej były zamontowane w samochodzie. Tak wiec jeśli uszkodziłeś nieoryginalny zderzak, to taki właśnie będzie wzięty pod uwagę w kosztorysie. Wysyłam Ci link do artykułu, który podpowie Ci, jak poprawnie zlikwidować szkodę: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/szkoda-na-pojezdzie-jak-dobrze-zlikwidowac-szkode/.

Wspomniałeś też, że sam uszkodziłeś zderzak, więc odszkodowanie chcesz uzyskać z ubezpieczenia autocasco. Musisz więc pamiętać, że AC to polisa nieobowiązkowa więc rządzi się trochę innymi prawami niż szkoda z OC sprawcy. W takich sytuacjach ważne jest to, jaki wariant polisy zawarłeś z ubezpieczycielem. Wykupiłeś wariant serwisowy czy kosztorysowy? Czy w polisie masz informację o wkładzie własnym lub o franszyzie redukcyjnej lub integralnej? Niestety może się okazać, że odszkodowanie nie wystarczy Ci na pełną naprawę i będziesz musiał do niej dołożyć z własnych pieniędzy.

Tak więc radzę przeanalizować swoją umowę AC i przeczytać artykuł w temacie szkód na pojeździe z autocasco. Dowiesz się z niego jak wygląda rozliczenie i jakie pułapki stosuje ubezpieczyciel: https://odzyskaj.info/poradnik-odszkodowania/szkoda-na-pojezdzie-z-ubezpieczenia-autocasco/.

W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam,

Izabela