Czas Leczenia

Założył IceMan2008, 24 listopada 2011 · 298 wyświetleń

IceMan2008

Witam, mam pytanie a mianowicie.

Na początku października miałem wypadek dostałem w oko. Spędziłem 2 tygodnie w szpitalu na chwilę obecną jest wszystko ok tylko zastanawiam się czy długość leczenia ma znaczenia w kwocie jaką dostanę w odszkodowaniu. Jestem ubezpieczony w PZU

Dziękuję za odpowiedzi

Mariusz
Proszę napisać z jakiego typu polisy likwidowana ma być owa szkoda oraz jakie są okoliczności całego zdarzenia.
szkoda

IceMan2008 napisał(a):

Witam, mam pytanie a mianowicie.
Na początku października miałem wypadek dostałem w oko. Spędziłem 2 tygodnie w szpitalu na chwilę obecną jest wszystko ok tylko zastanawiam się czy długość leczenia ma znaczenia w kwocie jaką dostanę w odszkodowaniu. Jestem ubezpieczony w PZU
Dziękuję za odpowiedzi

Zasadą jest, że długoś leczenia ma bezpśrednie znaczenie w przypadku likwidacji szkody z polisy OC, gdyż wypłaca się odszkodowanie i zadośćuczynienia na podstawie przepisów k.c.. Natomiast w przypadku ubezpieczeń dobrowolnych NNW- grupowych indywidualnych- co do zasady wypłaca się jedynie odszkodowanie za trwały uszczerbek na zdrowiu i długość leczenia i rehabilitacji nie ma bezpośredniego znaczenia. Oczywiście jak to w prawie i w praktyce bywa są wyjątki np. ubezpieczenia grupowe u pracodawcy, które może przewidywać odszkodowania za każdy dzień pobytu w szpitalu czy zwrot kosztów leczenia i rehabilitacji. Dlatego też zawsze czytać ogólne warunki ubezpieczenia tzw. OWU stanowiące integralną część umowy.