patja Posted February 4, 2009 Share Posted February 4, 2009 Witam!Mam kolejny problem związany z postępowaniem powypadkowym i chciałabym zaczerpnąć informacji ))Mam pracownika, który miał wypadek samochodowy samochodem służbowym w drodze na spotkanie z klientem. Ma on określone stałe miejsce pracy, ale jego praca polega również na wizytach u klientów. W związku z tym, jeśli miał wypadek w drodze do klienta, czy to jest wypadek przy pracy © czy wypadek w drodze do pracy?Ponad to mam problem z urazem i przyczyną zewnętrzną. Oczywiście urazu w chwili obecnej nie ma żadnego, a jeśli chodzi o przyczynę to nie wiem, czy utrata kontrali nad pojazdem może być brana pod uwagę...Z góry dziękuję za odpowiedź i rozwikłanie sprawy. Patja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mirek49 Posted February 4, 2009 Share Posted February 4, 2009 oczywiście że wypadek w czasie pracy. Jak rozumiem wykonywał on Twoje polecenia, a więc nie można tego nazwać wypadkiem w drodze do pracy.odnośnie przyczyny - tutaj Ci już nie pomogę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted February 4, 2009 Share Posted February 4, 2009 Pracownik jadąc do klienta pozostawał w dyspozycji między siedzibą pracodawcy a miejscem gdzie miał wykonać pracę ( spotkanie z klientem), a więc wypadek przy pracy. Tak, utrata kontroli nad pojazdem może być przyczyną wypadku. Jesli to był wypadek komunikacyjny, sprawdź czy na miejsce wypadku była wzywana policja. Jeśli tak, poproś policję ( napisz oficjalne pismo) o notatkę z tego zdarzenia, na pewno wiele wyjaśni. Jeśli nie bedzie urazu - jeden z elementów definicji wypdku przy pracy to nie może być mowy o wypadku przy pracy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patja Posted February 4, 2009 Author Share Posted February 4, 2009 Dziękuję bardzo za informację Zdaję sobie sprawę, że jeśli nie ma urazu to nie będzie to uznane jako wypadek przy pracy, ale ponieważ był to samochód służbowy (obecnie przeznaczony do kasacji) i w bliskiej przyszłości może poszkodowanemu pogorszyć się stan zdrowia to zdecydowanie wolę sporządzić protokół powypadkowy.Swoją drogą myślałam, że Policja sama daje takie notatki ze zdarzenia uczestniczącemu w wypadku...Pozdrawiam. Patja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patja Posted February 5, 2009 Author Share Posted February 5, 2009 Kurcze cały czas nie daje mi to spokoju, czy to wypadek przy pracy, czy wypadek w drodze do pracy... Chodzi o to, że poszkodowany jechał z domu do pracy (tyle, że miejscem, w którym w danym dniu miał odbywać pracę nie była siedziba firmy)... Muszę przyznać, że jest w tym wiele nieścisłości Ponad to mam pytanie, jeśli wypełniam protokół powypadkowy, to wpisuję miejsce zamieszkania (poszkodowany wynajmuje mieszakanie), czy zameldowania, jeśli te dwa miejsca się znacząco różnią i mają znaczący wpływ na sprawę?Dodatkowo poszkodowany dostał mandat, z Art. "Kto, nie zachowując należytej ostrożności, powoduje zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym, podlega karze grzywny." Czyli rozumiem, że za przyczynę wypadku mogę uznać nieostrożność i utratę kontroli nad pojazdem w wyniku zaskoczenia niespodziewanym zdarzeniem? Z góry dziękuję bardzo za odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted February 6, 2009 Share Posted February 6, 2009 Jeśli jechał z domu do miejsca wykonywania pracy moim zdaniem będzie to wypadek w drodze do pracy. Gdyby jechał z siedziby firmy wówczas byłby to wypadek przy pracy.Dostał mandat, a więc popełnił wykroczenie drogowe. Rozpatrywałam wypadek przy pracy przedstawiciela handlowego, który niedostosował prędkości do warunków panujących na drodze, otrzymał mandat i niestety była to wyłączna wina pracownika dlatego nie otrzymał żadnych świadceń powypadkowych. I mozesz być pewna, ze ZUS sprawdzi, kto był sprawcą wypadku. Jeśli chodzi o zameldowanie- wynajmuje mieszkanie i tam czasowo mieszka, więc drogę do pracy pokonuje z miejsca zamieszkania a nie z miejsca zameldowania.Myślę, ze można podać miejsce zameldowania, ale w treści dokładnie wyjaśnić sytuacje z miejscem zamieszkania, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patja Posted February 6, 2009 Author Share Posted February 6, 2009 Dziękuję bardzo...Ja też bardziej sie skłaniałam do wypadku w drodze do pracy, ale nie byłam pewna Oczywiście ten wypadek nie będzie uznany, bo nie było urazu, więc chodzi tylko o dokumentację, ze względu na całkowite zniszczenie auta służbowego.Ponad to, jeśli uznam, że jest to wypadek w drodze, to wtedy i tak nie kieruję sprawy (na wniosek pracownika) do ZUS, gdyż wtedy przysługuje tylko 100% L4.Jeszcze raz dziękuję za pomoc... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted February 6, 2009 Share Posted February 6, 2009 Z wypłaceniem 100% świadczenia chorobowego to sie zastanów. ZUS podczas kontroli może zarzucić bezzasadne wypłacenie świadczenia - tym bardziej, że winę za spowodowanie wypadku ponosi kierowca - dostał mandat. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patja Posted February 6, 2009 Author Share Posted February 6, 2009 Ja nie uznam tego za wypadek w drodze do pracy, gdyż nie ma jednego z czterech elementów wypadku, a dokładniej urazu... W każdym razie dziękuję bardzo za pomoc... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patja Posted February 10, 2009 Author Share Posted February 10, 2009 Mam jeszcze jeden problem i to dość poważny... Dopiero dzisiaj zauważyłam, że w definicji wypadku w drodze nie ma nic o urazie... Czy to oznacza, że każdy wypadek, który zdarzył się nagle, wywołała go przyczyna zewnętrzna i miał miejsce w drodze (itp.) ma zostać uznany jako wypadek w drodze do pracy lub z pracy????? Dla mnie to nie ma sensu, ale pewnie się mylę Z góry dziękuję za szybką odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts