wecia91 Opublikowano 6 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2009 Witam jestem elektrykiem podczas prac elektrycznych uległem wypadkowi schodząc z drabiny (moja waga 130 kg) stąpnąłem tak niefortunnie iż skręciłem nogę w kolanie w wyniku tego skręcenia moje wiązadła krzyżowe kolana uległy zerwaniu.O zaistniałym wypadku zawiadomiłem zus (prowadzę działalność gospodarczą ) sporządziliśmy protokół dałem dokumentację lekarską na której też jest adnotacja iż mam nadwagę dostarczyłem zeznania świadka wypadku czyli zleceniodawcy który mnie jescze do domu zawoził.Dostałem odpowiedż iż zus nie widzi przyczyn zewnętrznych i nie może uznać tego zdarzenia za wypadek przy pracy. Jeżeli ktoś może mi doradzić co mam dalej robić będę wdzięczny za wszelkie wypowiedzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
behapowka Opublikowano 7 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2009 Cały ZUS. Mysle, że warto się odwołać. W pouczeniu jest informacja w jakim terminie i do kogo należy wnieść odwołanie. W wyroku z dnia 15.06.1980r. III PR 33/80 Sąd Najwyższy stwierdził, że przyczyną zewnętrzną w rozumieniu art. 6 ustawy wypadkowej z 12.VI.1975 r. może być nawet niefortunny odruch pracownika - jego nieskoordynowane poruszenie się. Wyłączenie przyczyny zewnętrznej byłoby uzasadnione tylko wtedy, gdyby istniały podstawy do ustalenia, że wypadek pracownika został spowodowany jego schorzeniem łączącym się np. ze skłonnością do omdleń lub zakłóceń równowagi. W niniejszej sprawie brak jest podstaw do wyłączenia przyczyny zewnętrznej pracownik był zdrowy i posiadał aktualne badania lekarskie, stwierdzające brak przeciwwskazań do wykonywania pracy na zajmowanym stanowisku. Orzeczenia sadów tyczą konkretnych prtzypadków, ale moga służyć jako przykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi