poszkodowany14 Posted February 6, 2009 Share Posted February 6, 2009 Witam i mam pytanie.Otóz miałem wypadek w pracy i zakończyło mi sie już leczenie,chciałbym skorzystać z odszkodowania jednorazowego które Zus wypłaca.Lecz problem jest nastepujący czy mi sie takie odszkodowanie należy ponieważ za wypadek przy pracy (byłem kierowcą) zostałem skazany prawomocnym wyrokiem za nieumyślne spowodowanie wypadku.Podczas kiedy starałem sie o świadczenie rehabilitacyjne miła pani z urzędu Zusu mnie poinforowała na wstępie że takie odszkodowanie nie należy mi sie ponieważ jestem skazany.Z tego co się orientuje to jeżeli byłbym skazany za przestępstwo umyślne nie moge sie ubiegac o takie świadczenie.Bardzo Proszę o fachową porade co mam zrobić.Bardzo Dziękuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
poszkodowany14 Posted February 7, 2009 Author Share Posted February 7, 2009 Witam czyżby nikt nie wiedział co w takiej sprawie.Bardzo Prosze o pomoc ponieważ zielony jestem w tej dziedzinie jezeli chodzi o jakies tam przepisy??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
behapowka Posted February 7, 2009 Share Posted February 7, 2009 czy wypadek był uznany jako wypadek przy pracy?Co było wpisane w pkt. 5 protokołu powypadfkowego: "|stwierdzono, że wyłączną przyczyną wypadku było naruszenie przez poszkodowanego pracownika przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa (wskazać dowody) : " USTAWAo ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych.D.U 02.199.1673 ze zm. Art. 21. 1. Świadczenia z ubezpieczenia wypadkowego nie przysługują ubezpieczonemu, gdy wyłączną przyczyną wypadków, o których mowa w art. 3, było udowodnione naruszenie przez ubezpieczonego przepisów dotyczących ochrony życia i zdrowia, spowodowane przez niego umyślnie lub wskutek rażącego niedbalstwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
poszkodowany14 Posted February 9, 2009 Author Share Posted February 9, 2009 Witam i Bardzo Dziekuje za odpowiedz na moje pytanie.Wypadek był uznany jako wypadek przy pracy.W protokole po wypadkowym w pkt.5 nie stwierdzono abym cos zrobił nie tak.No właśnie przepis przepisem ale dlaczego oni tak postepuja i ludzi w bład wprowadzaja.Tak ja napisałem wczesniej posiadam tylko wyrok ze jestem skazany za ten wypadek i mam napisane że z art.177&1 i jest pojecie że nie umyślnie,na protokole powypadkowym nie stwierdzono żebym cos zrobił nie tak.Widocznie z tego wynika że szanowne panie urzędniczki czytac nie potrafia tylko odmawiac odrazu im karzą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts