laik33 Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Witam, Widzę że są na forum eksperci także pytam na jakie towarzystwo ubezpieczeniowe zwrócić uwagę wybierając ubezpieczenie mieszkania. No i na jakie zapisy i wyłączenia w polisie zwrócić uwagę aby później dostać godne odszkodowanie ? Ile takie ubezpieczenie w ogóle kosztuje wartość mieszkania jak rozumiem musi wyliczyć rzeczoznawca i później na tej podstawie jest wyliczana składka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZeneC Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Nie ma prostej odpowiedzi na twoje pytania - różnie to wygląda w różnych towarzystwach. Znam bliżej produkty Warty. I tak: 1. To ty deklarujesz wartość mieszkania czy domu. Jeśli będzie mocno zaniżona, niczym nie ryzykujesz, bo Warta odpowiada maksymalnie do sumy ubezpieczenia, nie stosuje się tzw. zasady proporcji (cięcia odszkodwania proporcjonalnie do zaniżenia). Jeśli zawyżysz wartość - przy szkodzie maksymalnej zapłaci firma wartość rynkową i zwróci część nadpłaconej składki.2. Do wyboru masz dwa produkty: standardowy z określoną lista ryzyk i komfortowy z formuła all risks, czyli od wszystkiego złego. Bliższe charakterystyki znajdziesz na stronie www.warta.pl W razie pytań dodatkowych, pisz na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1661348197 Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 sprawdź ofertę Compensy - mają fajną opcję ubezpieczenia "trzyletniego" - dobry zakres za bardzo dobre pieniądze- ubezpieczenie mieszkania czy domu zawiera się tam w tzw "ubezpieczeniu rodzinnym" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciej1661348197 Opublikowano 14 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2009 oczywiście jak zaznaczał przedmówca - są różne wariany ubezpieczenia - jak wyżej napisano również polecam ubezpieczenie typu all risk w Warcie - i nawet dla dość drogich mieszkań czy domów to cena potrafi być rynkowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ergie Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2011 Jeśli chodzi o mieszkania to z mojej strony mogę polecić Liberty. Mam tam też OC z AC, ale nie w tym rzecz. Mojej mamie notorycznie zalewało mieszkanie i pieniądze, które przychodziły z PZU były dość śmieszne, frustracja narastała tym bardziej, że nikt sobie nie robił nic z tym, że dach cały czas przecieka. Teraz wykupiłem dwa ubezpieczenia mieszkaniowe- dla siebie i dla mamy i odszkodowanie za zalanie przyszło raz, a jakąś chwilę po tym adm się w końcu obudził i dach załatali porządnie. Zbieg okoliczności, zbiegiem okoliczności oczywiście, ale kasa za zalanie większa (zwrot kosztów i za tapetę i za farbę + robocizna) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi