Jump to content
Forum Odszkodowania

Za niskie odszkodowanie z OC sprawcy

Recommended Posts

Witam , mam "mały" problem z tu HESTIA

Dnia 19 października 2008 miałem stłuczkę nie z mojej winy, została wezwana policja i sprawca dostał mandat. Szkoda została zgłoszona tego samego dnia , 25 października zjawił sie rzeczoznawca na oględziny auta. Jest to Passat z 99r. Została przeprowadzona wstępna kalkulacja naprawy która opiewa na śmieszną kwotę 1423zł z VAT a w aucie do wymiany jest:przedni zderzak, reflektor xenonowy, grill , kierunkowskaz i błotnik do naprawy. Problem w tym ze auto przed wypadkiem miało wszystkie czesci oryginalne tak jak być powinno, a rzeczoznawca przeprowadził kalkulacje na podstawie najbardziej ordynarnych zamienników których w moim aucie przed wypadkiem nie było! np. według niego przedni zderzak mam kupic za 100zł . lampę xenonowa za 250zł itd ! Dla mnie jest to śmieszne bo sam zakup lampy xenon Hella to około 3/4 proponowanej przez nich kwoty a gdzie reszta czesci i lakierowanie 2 elementów.....

Absolutnie nie chodzi mi o jakieś tam zarabianie na naprawie, po prostu chcę przywrócić moje auto do stanu sprzed stłuczki i myślę ze mam do tego prawo. Jeśli wykonam naprawę na tych zamiennikach to nawet zwykły laik rozpozna potem ze auto jest po wypadku jesli ma jedną lampę oryginalną Hella a drugą np. Depo , to samo ze zderzakiem i kierunkowsakzem i myśle ze to obniża wartość mojego auta...

Najśmieszniejsze jest to że przez 2 miesiace w sprawie nie działo się NIC ! Przy rozmowie telefonicznej zawsze zbywano mnie informacją ze czekają na notatke z policji - 2 miesiace ! w tym czasie nie dostałem żadnej ostatecznej wyceny naprawy ktora miała mi zostac przesłana listownie .. Dopiero teraz , dnia 14 lutego 2009 otrzymałem na konto 1423zł a juz dawno wiedziałem ze to nie wystarczy na naprawę mojego auta . Jak teraz postąpić? Odwoływać się? Czym skutecznie to uzasadnić ?

Dziękuje za odp.

skoro piszesz, że nie chcesz zarobić, to nie zależy CI na kombinowaniu. Wstaw samochód do ASO, jedź do Hestii i podpisz cesję na serwis i po naprawie odbierz pojazd (oczywiście przed naprawą dopilnuj, aby TU zatwierdziło kosztorys).

Odwołanie nic nie da - TU ma przywrócić stan pojazdu z przed szkody - porządna naprawa na dobrych zamiennikach spełnia te wymagania.

• 1 month later...

i tu si emylisz gruz!!:

Odwołanie nic nie da - TU ma przywrócić stan pojazdu z przed szkody - porządna naprawa na dobrych zamiennikach spełnia te wymagania.

-to jest nie prawda bo np. czesci zamienne nieoryginalne nie posiadaja atestu co powoduje ze nie przywracaja stanu poprzedniego pojazdu... nie wspomne o bezpieczenstwie jazdy gdy reflektor Made in China swieci po niebie i innych kierowcach tylko na drog nie chce...

poza tym przepis ktory mowi o tym, ze ubezpieczalniama prawo zastosowac czesci nieorg. zostal stworzony po to aby zapobiec monopolowi na rynku dostawcow czesci zamiennych a nie po to, aby ubezpieczlnia mogla nam wcisnac chinczyka...

ubezpieczalnia ma prawo aby policzyc za czesci nieoryginalne, ale tyko gdy na to pozwolimy... mamy prawo do tego aby sie odwolywac...!!!

zachecam aby poinformowac rzecznika ubezpieczonych. on poradzi co zrobic i jakie prawa stoja po naszej stronie...

wlasnie jestem w trakcie odwolywania sie w takiej samej sytuacji gdzie wycena szkody wykonana przez 3 autoryzowane zaklady wynosi ok 5tys zl a TU che tylko 1700 mi wyplacic... naturalnie sie nie zgadzam i odoluje...

No a ja mysle, ze gruz sie nie myli:)

Odwolanie niewiele da, bo i po co ono?

Tak jak pisze gruz idziesz do ASO i na faktury naprawiasz oryginalnymi czesciani. Najprostsza mozliwa sprawa, bez ciagania rzecznikow, sadow i wszystkich swietych:)

Idz do ASO i wez kosztorys:)

slitmen wrote:
...
-to jest nie prawda bo np. czesci zamienne nieoryginalne nie posiadaja atestu co powoduje ze nie przywracaja stanu poprzedniego pojazdu... nie wspomne o bezpieczenstwie jazdy gdy reflektor Made in China swieci po niebie i innych kierowcach tylko na drog nie chce...
...
atestu?? a to w Polsce atestuje się części do pojazdów?

zamiennik to cała grupa towarów, nie posiadających logo marki pojazdu, tak więc są to części:

-te same do na pierwszy montaż np. Hella, Magnetti Marelli itp

-zamienniki "o porównywalnej jakości"

-"chiński" chłam.

TU płaci za przywrócenie stanu wizualnego, technicznego pojazdu po szkodzie. Można zrobić to technologicznie zgodnie na ww. częściach. Jeśli chcesz oryginałów to kup, weź fakturę i nie sądzę aby TU kwestionowało taki zakup.