Skocz do zawartości
Forum Odszkodowania

Ubytek wartości handlowej pojazdu rzecznik ubezpieczonych

Rekomendowane odpowiedzi

jak nie ma? kto tak mówi?

udało Ci się bez sądu? jestem pod wrażeniem. napisz całą sprawę od zarania do chwili wygrania. może dzięki temu komuś pomożesz!! byłbym wdzięczny, bo jestem cholernie ciekaw;)

witam.

Żeby uzyskać odszkodowanie z tytułu ubytku wartości handlowej pojazdu musi być spełnionych kilka warunków:

1. szkoda likwidowana z polisy OC sprawcy (choć niekoniecznie, myślę że w przypadku AC również można byłoby cos zdziałać ale to trzeba spróbować)

2. pojazd nie może mieć więcej niż 3 lata

3. bardzo ważne. pierwsza szkoda w pojeździe.

w moim przypadku było tak.

spełnione wszystkie warunki ale i tak nie chcieli mi wypłacić. na liczne pisma z mojej strony zawsze decyzja była negatywna. kazano mi udowodnić w jaki sposób prawidłowo naprawione auto utraciło wartość.

podpierałem się kodeksem cywilnym, orzeczenia Sądu Najwyższego itd. to również nie przynosiło efektu ponieważ panowie z PZU są ponad prawem. ale nie do końca. bo trafi się taki upierdliwiec jak ja który skieruje sprawe do Rzecznika Ubezpieczonych odpowiednio umotywuje i wypłacą. opisałem cały proces likwidacji szkody, sposób traktowania w oddziale, wszystkie dostępne materiały łącznie z nagraną rozmową z pracownikiem PZU podczas której ten ostatni zarzucił mnie i dilerowi pewnej firmy samochodowej celowe powiększenie szkody. reakcja Rzecznika była taka jak się spodziewałem. i na koniec przytoczę fragment pisma jakie dostałem z PZU:

"W tej szkodzie nie jest spełniony podany w Instrukcji warunek zakresu uszkodzeń elementów nośnych nadwozia. gdyby ten warunek pominąć to wyliczona przy pomocy programu INFO-EKSPERT kwota rynkowego ubytku wartości wyniesie .... PLN. Wyliczenie zostaje włączone do akt szkody. Uprzejmie informujemy, że upoważniamy Filię w Tarnowie do wypłaty tej kwoty."

trochę śmieszne. nie należy mi się odszkodowanie a mi wypłacają. Czyżby Rzecznik tak na nich zadziałał? nie mam pojęcia.

pozdrawiam i życze powodzenia w walce z ubezpieczycielami

i jeszcze jedno

na stronie Rzecznika Ubezpieczonych jest kilka ciekawych informacji na ten temat.