pjany kierowca

Założył angela607, 17 lutego 2009 · 409 wyświetleń

angela607

witam

jestem osobą pokrzywdzona ,3 tygodnie temu pjany kierowca spowodował kolizjię,stanełam na swiatłach gdyz było czerwone skręciłam kierownicą w prawo bo chciałam zmienic pas przepusciłam auto z lewej i chciałam zjechac ale niestety pjany kierowca który uciekał przed policją uderzył w moj samochód przeleciałam 3 pasy siła była duża ale chyba to mnie uratowało bo wbił by mnie w ciężarówkę która stała jako pierwsza na swiatłach.przyjechało pogotopwie zabrało mnie do szpitala,kiedy doszłam do siebie pojechałam do TU sprawcy zgłosic szkodę,policjia przywiozła do szpitala tylko nr polisy i nr auta to wszystko przyjeli szkode czekałam 2 tygodnie na likwidatora szkód,po czym po 3 dniach dowiedziałam sie ze jest szkoda całkowita,dzis zadzwonili ze wypłata odszkodowania jest wstrzymana do rozstrzygniecia przez sąd sprawy, pojechałam więc do sądu dowiedziec sie i usłyszałam ze dokumenty wpłyneły w poniedziałek i ze nie wiadomo kiedy bedzie rozprawa gdyż sprawca jechał pod wpływam alkocholu 2,8 bez uprawnien i za spowodowanie kolizji, i jeszcze cos ,pani zapytała dlaczego nie jestem oskarżycielem posiłkowym zdziwiłam sie ponoc policjia powinna mnie poinformowac,pana policjianta widziałam w szpitalu 3 minuty kiedy wreczył mi nr polisy i nr samochodu .nie byłam przesłuchana,a sprawdził czy byłam trzezwa to wszystko.pani w sądzie powiedziała ze nie wie ile bedzie to trwało bo sprawca moze sie jeszcze odwołac od wyroku.wiec czy w tym kraju większe prawa ma sprawca???

dziękuje

gruz

Nie sprawca ma większe prawo tylko winnym jest osoba skazana.

Do momentu uprawomocnienia się wyroku to tylko wskazany - a nie winny. Po za tym opis okoliczności coś się nie trzyma "skręciłam kierownicą w prawo bo chciałam zmienic pas przepusciłam auto z lewej".

Podejrzewam, że poczekasz na zakończenie sprawy sądowej - a potrwa to nawet kilka lat (pewnie kilku biegłych, kilka rozpraw, niech się trafi apelacja).

mitra
pamiętaj też, że należą Ci się również pieniążki z tytułu uszczerbku na zdrowiu. Sprawa jest ciężka więc najlepiej zgłoś się do firmy.
szkoda
Sprawca kolizj, wypadku ma prawa przewidziane w k.pk. czy też k.p.w.s.- ma prawo do składania środków odowałwczych. Jednak nie przeszkadza to w tym aby wystąpić do T.U. o likwidacje szkody- nie musi być prawomocny wyrok skazujący sprawę.