Czy występować do Zarządu Dróg Powiatowych o odszkodowanie?

Założył filozof, 19 lutego 2009 · 288 wyświetleń

filozof

Zdarzenie wyglądało tak:

Jechałem swoim pasem ruchu drogą powiatową, na środku którego leżał kamień (myślałem, że to gruda śniegu). Wziąłem go między koła i usłyszałem charakterystyczny, nieprzyjemny chrobot. Zlekceważyłem go i zatrzymałem się w miejscu docelowym jakieś 500m dalej. Tam zauważyłem, że z samochodu wycieka olej. Wezwałem Straż Miejską, a następnie Policję i pojechałem (już innym samochodem) na miejsce zdarzenia. Straż obfotografowała kamień, a Policja sprawdziła moje dokumenty. Okazało się, że nie mam ważnego badania technicznego (dlaczego – poniżej) i zatrzymali mi dowód rejestracyjny. Służby sporządziły odpowiednie notatki, ja spakowałem kamień do bagażnika i rozjechaliśmy się.

Okazało się, że straty w samochodzie są dość znaczne ponieważ uszkodzeniu uległa automatyczna skrzynia biegów.

Badania technicznego nie miałem, ponieważ samochód został sprowadzony z USA i pomimo, że został wyprodukowany we wrześniu 2006 roku, to w polskim dowodzie rejestracyjnym data pierwszej rejestracji jest 01.01.2006. i od niej liczą się 3 lata ważności pierwszego badania- paranoja.

Jest sens występować do Zarządu drogi o odszkodowanie?

Wartość szkody może dochodzić do 20000pln.

Dodam, że w miejscu zdarzenia niebyło żadnych znaków ostrzegawczych ale niedawno przeprowadzana tam była modernizacja nawierzchni i pewnie stąd ten kamień.

Z góry dziękuje za pomoc.

imported_michal

Co to za drogie auto masz? 🙂

Sądzę ze warto wystąpić o odszkodowanie na remont ale musisz być świadom, że walka o odszkodowanie z miejska biurokracją to droga przez mękę. W jaki sposób wyceniles swoją szkodę? Bo cosspora ta sumkę...

filozof

Narazie wyceniłem orientacyjnie, zastanawiam się czy brać rzeczoznawcę ale najpierw muszę podjąc decyzję czy będę walczył o odszkodowanie, żeby nie narażać się na kolejne koszty.

Sumka bierze się z tąd, że mój samochód to BMW 328i E92 z automatyczną skrzynią biegów + tiptronic z 2006 roku i naprawa (wymiana skrzyni) w autoryzowanym serwisie będzie droga...

gruz

Podejrzewam, że jeśli uszkodzona jest tylko skrzynia biegów, to szans nie masz żadnych na odszkodowanie.

Po takim kamieniu (musiał mieć ze 30-50cm średnicy) w większości samochodów wyrwałoby chłodnice, miskę olejową, możliwe że wydech bądź katalizator). Więc uszkodzenie samej skrzyni to dziwnie jakoś.

filozof

Może i dziwnie.

Kamień miał może ze 20 cm..

Pękła (plastikowa!) miska olejowa, momentalnie wyleciał olej, a ja jeszcze jechałem więc łatwo sobie wyobrazić co stało się z automatyczną skrzynią biegów gdy pracowała bez oleju.

gruz

Nic się skrzyni nie stało !!!

Skrzynie automatyczne nie są w stanie działać bez oleju, bo to ten olej napędza wszelkie sekcje w niej.

Nie ma tam elementów ciernych, działających pod takim ciśnieniem jak np w silniku (notabene, żeby zatrzeć silnik w samochodzie trzeba przejechać ładnych parenaście kilometrów).