odszkodowanie za przebite oko

Założył janektbg, 19 lutego 2009 · 292 wyświetlenia

janektbg

Witam. podczas prac porzadkowych w domu doznalem przebicia rogówki w oku. leczenie trwalo 3 miesiące. wzrok pogorszyl mi sie o 1.25 dioptrii. jestem ubezpieczony w pzu w szkole.

jakie powinienem otrzymac odszkodowanie? ponieważ wyplacono mi 208 zł co troszke mnie zaskoczyło..

imported_michal
Niestyety odszkodowania z ubezpieczeń NW nie są zbyt wygurowane. Byłeś na komisji? Na ile ocenili twój uszczerbek?
janektbg
wysłali mnie do lekarza okulisty, taka jednoosobowa komisja, zbadał mi wade i tyle, nie powiedzieli mi jaki to jest uszczerbek, na drugi dzien juz zaksiegowali mi pieniadze na koncie
lniany-brzeg18
w 1978 roku uległem wypadkowi na gimnastyce w 1 kl.szkoły podstawowej na skutek czego nastąpiło odwarstwienie siatkówki.Po wyjściu ze szpitala nie widzialem na jedno oko.w dowodzie jako znak szczególny mam wpis jednowzroczny.Komisja przyznała mi 48% odszkodowania co przełożyło się w tamtych latach na 150 zł odszkodowania wypłacone po 2 latach oraz 32 zł renty kwartalnej do żywotnio.Po ukończeniu 16 roku wniosłem do sądu o podniesienie tej renty która od 1998wynosi 100 żł. miesi....ecznie w tej chwili chciałbym wnieść do sądu o podniesienie tej kwoty wyrównania procentu inflacjii oraz niewiem jak to obliczyć.Cały czas mam problemy z utrzymaniem się w pracy z uzyskaniem zawodu również żaden lekarz niechciał mi podpisać skierowania do zawodu proszę o jakąkolwiek pomoc