RENKO Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 witam w dniu wczorajszym miałam kolizje drogową,w której uczestniczyly trzy samochody.Ja jechałąm prawym pasem ruchu na drodze dwukierunkowej z wydzielonymi pasami ruchu,na wysokości skrzyzowana z droą podporzodkowaną stał pojazd drugi czesciowo zajmował głowny pas drogi (pojaz ten wpadł w poslizg ,probował zlapac przyczepnosc porruszała sie ruchem do przodu raz do tyłu po 0.5 m).Natomiast z naprzeciwka jechał po pasie łownym w kierunku przeciwnym do mojeo trzeci pojazd,który na wysokosci skrzyzowania włączył synał do omijania przeszkody ,wjechał bezposrednio na mój pas ruchu,uderzył w bok mojeo pojazdu.Widząc całą sytuacje w odległości bardzo niewielkiej od zdarzenia zdarzyłam jedynie max.zjechac do swojej prawej krawedzi drogi.Nadmienie tylko że kierowca drugi ,/(bedący na tym skrzyzowaniu w poslizu zbiegł)Policja stwierdziła że winny jest kierowca który uciekł.A kto zwróci za szkody w moim aucie?Ja wine widze w kierującym który zmienił tor jazdy na skrzyżowaniu,nie upewmnił sie czy moze ominoc kiedy ma zajęty przeciwleły pas.Uwaga Pana policjanta była taka ze to auto tarasujące droge było w ruchu gdybym powiedziała ze stało to wina była by tego kierowcy.Czy to zodne z prawdą?Nikt nie został ukarany mamy czekac na wezwane na komende a szkoda? gdybym nie zjecha l do prawej strony to było by na czolowo?co wtedy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
octopus Posted February 22, 2009 Share Posted February 22, 2009 Witam.Wina lezy ewidentnie po stronie osoby omijajacej przeszkode gdyz nie zachował odpowiedniej ostrożnosci przy omijaniu przeszkody wiec z jego oc. Mogłas zapytac pana policjanta o to, jezeli sprwaca byl pojazd tarasujacy rzekomo droge i " był w ruchu" to z jakiej racji pojazd trzeci go WYPRZEDZAŁ nie omijał bo to sa dwie rozne sprawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts