Jump to content
Forum Odszkodowania

uraz kolana w pracy

spajkvip
 Share

Recommended Posts

Witam.

W piątek w pracy podczas schodzenia do piwnicy pod maszynę spadłam ze schodów doznałam urazu kolana.Od razu zgłosiłam to majstrowi.Do lekarza nie poszłam bo mnie nie boli aż tak mocno.Mam pytanie.Czy w przyszłości jeżeli będą następstwa tego wypadku np.woda w kolanie to będzie to uznane jako skutki wypadku przy pracy jeżeli się nie zgłosiłam do lekarza?Może lepiej będzie zgłosić się jednak do chirurga?

Jeśli nie będzie protokołu powypadkowego w ktorym zdarzenie uznane będzie za wypadek przy pracy to nie, albo jesli nie będzie żadnegoyśle, że w śladu, że zdarzenie takie miało miejsce. Myśle, że w takiej sytuacji można zapisać zdarzenie jako potencjalnie wypadkowe - będzie ślad, że coś sie działo z kolanem.

spajkvip wrote:
Może lepiej będzie zgłosić się jednak do chirurga?
Quote:
podczas schodzenia do piwnicy pod maszynę spadłam ze schodów doznałam urazu kolana.Od razu zgłosiłam to majstrowi
Moja rada - koniecznie udaj się do lekarza. Powinno byc przeprowadzone postępowanie powypadkowe. Do uznania zdarzenia za wypadek przy pracy konieczny jest fakt stwierdzenia urazu, natomiast nie jest konieczne zwolnienie lekarskie, jesli nie chcesz zwolnienia, nie musisz z niego korzystac.
Piszesz, ze
Quote:
nie boli aż tak mocno
. Ale - jednak boli, wszystko więc wskazuje na to, ze uraz (choćby stłuczenie) jest
.
Nawet jesli nie bedziesz na zwolnieniu lekarskim - dokumentacja powinna zostać sporządzona
Nioe będzie problemów z uznaniem wypadku za wypadek przy pracy i odtworzeniem okolicznosci zdarzenia w późniejszym czasie, a - wiem z autopsji - z kolanem nie ma żartów.