Podwójne ubezpieczenie

Założył sebapos, 25 lutego 2009 · 581 wyświetleń

sebapos

Witam wszystkich,

potrzebuję rozpaczliwie porady. Zmieniłem ubezpieczyciela komunikacyjnego na tańszego, ale nieco za późno wysłałem oświadczenie o rezygnacji do poprzedniego. Oczywiście domagają się teraz złodzieje, żebym płacił podwójnie. Jakie są możliwości, żeby jakoś wymyć się z tego bez kosztów ? Proszę o info

sebapos

agent

Witaj.

niestety raczej nie masz wyjścia. Nie możesz się tłumaczyć nieznajomością ustawy o obowiązkowych ubezpieczeniach. Pretensje można mieć do agenta który powinien poinformować o kończącej się polisie odpowiednio wcześniej i przekazać Ci info odnośnie zachowania terminu ewentualnej rezygnacji z danego ubezpieczyciela.

Pozdrawiam.

Maciej
zapytaj tego "nowego" ubezpieczyciela czy nie możesz odstąpić od umowy - u tego ubezpieczyciela gdzie byłeś ubezpieczony w roku poprzednim musisz mieć polisę dalej jak nie wypowiedziałeś umowy
gruz

sebapos napisał(a):

...domagają się teraz złodzieje...

domagają się tego co im się należy!!!

I całe szczęście, od kiedy działa ta ustawa jest diametralnie mniej nieubezpieczonych 🙂
mopic
niestety, tu ubezpieczyciel ma racje. Jeśli masz na myśli tego największego na rynku, to u niego trzeba zrywać umowy najpóźniej dzień przed wygaśnięciem umowy i jest to wyraźnie w niej zapisane. Nieznajomość umów grozi właśnie takimi konsekwencjami.
gruz
mopic - nie ma znaczenia jakie TU. Ustawa to reguluje. Należy skutecznie (czyli liczy się data wpływu) zawiadomić najpóźniej dzień przed końcem polisy.
wietrzny-granit79

Witam

Ja rowniez mam ten problem.Przez moja niewiedze jestem ubezpieczony podwojnie.Myslalem ze znajde tutaj jakas pomoc,ale widze ze sprawa jest beznadziejna.Przez ostatnie 17 lat przebywalem za granica i tam takie praktyki nie obowiazuja,ze trzeba wymawiac umowe poprzedniemu ubezpieczycielowi.Ustawa ta jest krzywdzaca dla ubezpieczajacego sie jesli nie dopelni wypowiedzenia.

Pozdrawiam

Maciej
z punktu widzenia kodeksu cywilnego można odstąpić od każdej zawartej umowy w okresie 30 dni dla osób fizycznych , druga ustawa mówi o obowiązku posiadania oc ale może jeżeli kupiliście nowe oc w ostatnim czasie to warto spróbować ODSTĄPIĆ od zawartej ZDUBLOWANEJ polisy oc ( jeżeli oczywiście nie minęły 30 dni)
KrzysztofR

Witam

Szukam porady odnośnie "podwójnego" ubezpieczenia OC.

Sprawa się ciągnie chyba już z rok.

Do sedna.

Dostałem od Ojca samochód (samochód został nie przerejestrowany jeździliśmy nim oboje ale wszystkie opłaty eksploatacyjne płaciłem ja) auto było ubezpieczone w Compensie u agenta spoza mojej miejscowości, kończyło się OC poszedłem do agenta Compensy którego mam na miejscu w mojej miejscowości i zawarłem umowę na kolejny rok, właściciel i dane auta się nie zmieniły.

Po pół roku przychodzi wezwanie do zapłaty od Compensy za OC na mój samochód której na oczy nie widziałem ( auto miało wciąż aktualne OC w compensie 😠 ), najprawdopodobniej tamten agent automatycznie przedłużył umowę.

Poszedłem do agenta u którego zawarłem aktualną umowę OC, Pani poprosiła abym opisał całą sytuacje tak też zrobiłem ( nie mam kopii tego pisemka 😠 ) i Pani ponoć wszystko załatwiła. Auto w między czasie się wykruszyło sprzedałem je na części.

Dziś mi przychodzi wezwanie do zapłaty od firmy windykacyjnej która odkupiła mój dług od Compensy !!!

Co mam robić ? bo już mi ręce opadły

Maciej
musisz udać się do oddziału Compensy - nie do agencji czy agenta i wyjaśnić ponownie sprawę - nie powinno być problemów - napisz z jakiego miasta jesteś to może będę mógł Cię skierować do konkretnej osoby , kompetentnej gdzie załatwisz sprawę