Piro Posted February 26, 2009 Share Posted February 26, 2009 Witam! jakis czas temu wylal mi sie niefortunnie goracy olej na stope. Poparzenie 2go stopnia A , w okolo 2% ciala z tym ze nie moge chodzic przez jakis czas . Stalo to sie w domu a mam umowe/zlecenie. Czy w takim wypadku moge starac sie o odszkodowanie od zusu czy cos? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falenica Posted February 27, 2009 Share Posted February 27, 2009 Ustawa o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych określa rodzaje świadczeń z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych oraz warunki nabywania prawa do tych świadczeń. Zgodnie z tym co napisałeś wypadek, który się Ci się przydarzył nie miał charakteru wypadku przy pracy ani zdarzenia traktowanego na równi z wypadkiem przy pracy. Zatem nie możesz domagać się jednorazowego odszkodowania od ZUS z tegoż tytułu. Odnośnie prawa do zasiłku czy ewentualnego świadczenia rehabilitacyjnego nie mam pewności czy na umowę zlecenie przysługuje. Zawsze możesz zadzwonić na infolinie zus-owską. Ten link powinien Ci pomóc:http://www.zus.pl/default.asp?p=2&id=8Jeśli masz wykupione ubezpieczenie na życie, zapoznaj się z OWU i jeśli obejmuje zakresem taki wypadek staraj sięo odszkodowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts