Jump to content
Forum Odszkodowania

Problem z towarzystwem ubezpieczeniowym

bychu
 Share

Recommended Posts

Mam duzy problem z TU GENERALI, otoz uleglem wypadkowi w pracy z udzialem 2 wozków widlowych, otrzymalem juz dawno odszkodowanie z zusu, ale teraz czekam, bardzo dlugo czekam na odszkodowanie z GENERALI w ktorej jest ubezpieczona moja firma z tytułu OC i tu pytanie brzmi.

Jesli Generali otrzymalo komplet dokumentów to JAKI MA MAKSYMALNY TERMIN NA WYPLACENIE MI ODSZKODOWANIA?...

Zgodnie z art. 14 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych, UFG i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych-zakład ubezpieczeń wypłaca odszkodowanie w terminie 30 dni licząc od dnia złożenia przez poszkodowanego zawiadomienia o szkodzie.

W przypadku gdy w tym terminie wyjaśnienie niezbędnych do ustalenia odpowiedzialności zakładu ubezpieczeń albo wysokości odszkodowania okazało się niemożliwe, odszkodowanie wypłaca się w terminie 14 dni od dnia, w którym wyjaśnienie tych okoliczności było możliwe, nie później jednak niż w terminie 90 dni od dnia złożenia zawiadomienia o szkodzie.

falenica - to nie szkoda z OC komunikacyjnego ! Zapisy tej ustawy nie muszą być wiążące.

Jeśli w OWU OC Przedsiębiorcy są inne zapisy, to wtedy one są ważne.