odszkodowanie z PZU za wypadek przy pracy

Założył iwcia25, 4 marca 2009 · 637 wyświetleń

iwcia25
witam! w sierpniu 2008 roku moja mama miała wypadek w pracy. Został sporządzony protokół powypadkowy i uznano to jako wypadek w pracy. zostały złożone papiery do zus ale nie do pzu, gdzie jest mama ubezpieczona. czy skoro minęło już tyle czasu mozna się jeszcze starać o odszkodowanie z pzu?
behapowka
Mozna
Ewania
iwcia25 - sprawdźcie jeszcze w OWU (czyli w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia) zawartej umowy czy ubezpieczyciel (w tym przyadku PZU) nie stawia tam jakichś wymagań dotyczących terminu, w jakim trzeba zgłosić roszczenie odszkodowawcze.
behapowka

Kodeks cywilny

Art. 818. (308) § 1. Umowa ubezpieczenia lub ogólne warunki ubezpieczenia mogą przewidywać, że ubezpieczający ma obowiązek w określonym terminie powiadomić ubezpieczyciela o wypadku.

§ 2. W razie zawarcia umowy ubezpieczenia na cudzy rachunek obowiązkiem określonym w paragrafie poprzedzającym można obciążyć zarówno ubezpieczającego, jak i ubezpieczonego, chyba że ubezpieczony nie wie o zawarciu umowy na jego rachunek.

§ 3. W razie naruszenia z winy umyślnej lub rażącego niedbalstwa obowiązków określonych w paragrafach poprzedzających ubezpieczyciel może odpowiednio zmniejszyć świadczenie, jeżeli naruszenie przyczyniło się do zwiększenia szkody lub uniemożliwiło ubezpieczycielowi ustalenie okoliczności i skutków wypadku.

§ 4. Skutki braku zawiadomienia ubezpieczyciela o wypadku nie następują, jeżeli ubezpieczyciel w terminie wyznaczonym do zawiadomienia otrzymał wiadomość o okolicznościach, które należało podać do jego wiadomości.

Art. 819. (309) § 1. Roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech.

§ 2. (310) (uchylony).

§ 3. (311) W wypadku ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej roszczenie poszkodowanego do ubezpieczyciela o odszkodowanie lub zadośćuczynienie przedawnia się z upływem terminu przewidzianego dla tego roszczenia w przepisach o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną czynem niedozwolonym lub wynikłą z niewykonania bądź nienależytego wykonania zobowiązania.

§ 4. (312) Bieg przedawnienia roszczenia o świadczenie do ubezpieczyciela przerywa się także przez zgłoszenie ubezpieczycielowi tego roszczenia lub przez zgłoszenie zdarzenia objętego ubezpieczeniem. Bieg przedawnienia rozpoczyna się na nowo od dnia, w którym zgłaszający roszczenie lub zdarzenie otrzymał na piśmie oświadczenie ubezpieczyciela o przyznaniu lub odmowie świadczenia

Ewania

behapówka napisał(a):

Kodeks cywilny

Art. 818. (308) § 1. Umowa ubezpieczenia lub ogólne warunki ubezpieczenia mogą przewidywać, że ubezpieczający ma obowiązek w określonym terminie powiadomić ubezpieczyciela o wypadku.

Dziekuje, behapowka za wklejenie. Jest tu też to, o czym pisałam, że trzeba sprawdzić....
Bo przedawnienie swoją drogą, ale moze PZU wymaga samego zawiadomienia o wypadku w krotkim terminie? Sprawdź iwcia.
behapowka
My ślę, że to zgłoszenie o którym piszesz dotyczyprzede wszystkim szkód np. pojazdów. nie sądzę aby orzecznik PZU po kilku dniach po wypadku ( W PZU z tego co wiem jest to 7 dni), określił uszczerbek na zdrowiu. Uszczerbek na zdrowiu określa się po zakońceniu leczenia i rehabilitacji. U nas mamy ubezpieczenie grupowe w PZU i tak właśnie sprawy odszkodowawcze za wypadki przy pracy są załatwiane. ( po zakończeiu leczenia i rehabilitacji). Ale upewnić się zawsze można.
Polamany Andrzej

behapówka napisał(a):

Uszczerbek na zdrowiu określa się po zakońceniu leczenia i rehabilitacji. U nas mamy ubezpieczenie grupowe w PZU i tak właśnie sprawy odszkodowawcze za wypadki przy pracy są załatwiane. ( po zakończeiu leczenia i rehabilitacji). Ale upewnić się zawsze można.

No właśnie, ale co zrobić kiedy wskutek komplikacji leczenie przedłuża się i trwa dłużej niż 182 dni a zakład pracy w tym czasie rozwiąże ze mną umowę?

snowbell
Skontaktuj się z Kancelarią Odszkodowawczą Cito Kraków. Pracuje tam grupa specjalistów, którzy udzielą Ci fachowej porady i krok po kroku pokierują jak dochodzić odszkodowania powypadkowego i za uszczerbek na zdrowiu. Specjaliści z kancelarii pomagają również w zakresie odszkodowań komunikacyjnych, powypadkowych samochodowych i typowo wypadków w pracy. Polecam !
Iza11
Dzień dobry. Pół roku temu miałam wypadek w pracy - skręcenie kolana. Złożyłam dokumenty w ZUS, ale zastanawiam się, czy mogę złożyć też dokumenty do PZU. Mam tam wykupione ubezpieczenie grupowe. Czy obejmuje ono wypadki przy pracy?
polny-wiatr30

Witam serdecznie,

link zewnętrzny zablokowany są ubezpieczenia dodatkowymi. Jeżeli doszło do wypadku przy pracy, to oprócz z ZUS może Pani starać się również o odszkodowanie ze swojej grupowej polisy w PZU. Wysokość odszkodowania i przyznany uszczerbek na zdrowiu jest zależny od rodzaju zawartej polisy oraz od tabeli uszczerbku zawartej w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia - radzę się z nimi zapoznać przed złożeniem dokumentów w PZU - będzie wtedy Pani wiedziała czego się spodziewać.

Polecam lekturę naszego artykułu w temacie link zewnętrzny zablokowany - może Pani spojrzeć jakie procenty uszczerbków są przyznawane przez ubezpieczycieli i ZUS w przypadku wystąpienia danego urazu nogi, w Pani przypadku skręcenia kolana. Napisała Pani też, że do zdarzenia doszło w pracy więc może Pani również przeczytać nasze link zewnętrzny zablokowany - znajdzie tam Pani odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania po wypadkach przy pracy. Życzę powodzenia i w razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu.

Pozdrawiam,

Izabela