odszkodowanie po wypadku przy pracy

Założył barbara196426, 25 lipca 2008 · 659 wyświetleń

barbara196426
W czerwcu ub.roku miałem wypadek w pracy,zostałem uderzony hakiem od suwnicy w głowę.Miałem lekki wstrząs mózgu,bez pęknięć czaszki,leczyłem się jakiś czas i byłem na zwolnieniu lekarskim.Teraz często mam bóle głowy,zawroty itp,itd.nadal jestem pod opieką neurologa.Złożyłem dokumenty do ZUS o odszkodowanie(dokumenty były wypełnione przez BHP jako wypadek przy pracy)ale ZUS odmówił mi wypłaty odszkodowania.Po moim odwołaniu się również dostałem odmowę.Czy warto odwoływać się do Sądu o odszkodowanie,bo sam już nie wiem?
pablosko88

Witam

Jestem tutaj pierwszy raz i mam nadzieję ze mi pomożecie a mianowicie mam taką sprawę podczas pracy złamałem palca wszystko ok rechabilitacja byla no i dostałem wezwanie na komisje lekarska do ZUS-u. Niezastanawiając się pojechałem tam lekarz orzecznik przyjoł mnie bezproblemowo i za złamanie palca stwierdził mi 2% uszczerbku na zdrowiu i teraz moje pytanie za zwrot kosztów otrzymałem pieniązki a z odszkodowania nie w poniedziałek mija juz 2 tygodnie a tu nic wiec powiedzcie mi co ja mam teraz robic czy wogle cos dostane czy nie prosze o pomoc i czy ktos wie ile sie dostaje za 2% bylo to złamanie palca wraz z rechabilitacja pozdrawiam

Paweł !!!

Ewania

Spokojnie.

Czy dostales juz pisemną decyzję z ZUS o przyznaniu odszkodowania? Musisz na nią poczekac, a w slad za decyzją przyjdą pieniązki.

"W okresie od 1 kwietnia 2008 r. do 31 marca 2009 r. kwoty jednorazowych odszkodowań z tytułu wypadku przy pracy lub choroby zawodowej wynoszą:

* 538 zł za każdy procent stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu "

Czyli mozesz spodziewac sie 538 x 2 = 1076 zł (bo 2 % uszczerbku ustalono).

pablosko88

dostałem od lekarza takie orzeczenie na formacie A4 że mam 2% uszczerbku na zdrowiu itp a ile dokładnie sie na to czeka pozdrawiam

Paweł

Ewania

Nie wiem, mysle, ze ok 2 tygodni. Jesli minelo juz wiecej to zadzwon do ZUSu i spytaj sie czy pieniadze przyjda poczta czy masz sam sie do nich zglosic czy jak?

Musisz spytac u źródła czyli w ZUSie:)

pablosko88

Jeszcze troche poczekam bo 2 tygodnie mijaja w poniedziałek ale z góry bardzo ci dziekuje za pomoc pozdrawiam

Paweł

behapowka

pablosko88 napisał(a):

dostałem od lekarza takie orzeczenie na formacie A4 że mam 2% uszczerbku na zdrowiu itp a ile dokładnie sie na to czeka pozdrawiam
Paweł

Ewania napisał(a):

Nie wiem, mysle, ze ok 2 tygodni. Jesli minelo juz wiecej to zadzwon do ZUSu i spytaj sie czy pieniadze przyjda poczta czy masz sam sie do nich zglosic czy jak?
Musisz spytac u źródła czyli w ZUSie:)

Dziennik Ustaw z 2002 r. Nr 234 poz. 1974 ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłatę jednorazowego odszkodowania.

§ 5. Zakład ustala, w ciągu 7 dni od dnia otrzymania wniosku, termin badania ubezpieczonego przez lekarza orzecznika.

Natomiast wypłata odszkodowania następuje w ciągu 30 dni od dnia wydania decyzji

USTAWA z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych. (D.U.02.199.1673 ze zmianami))

Art. 15. 1. Przyznanie lub odmowa przyznania jednorazowego odszkodowania oraz ustalenie jego wysokości następuje w drodze decyzji Zakładu.
2. Decyzję, o której mowa w ust. 1, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 4, Zakład wydaje w ciągu 14 dni od dnia:
1) otrzymania orzeczenia lekarza orzecznika;
2) wyjaśnienia ostatniej okoliczności niezbędnej do wydania decyzji.
3. Jeżeli w wyniku decyzji zostało ustalone prawo do jednorazowego odszkodowania oraz jego wysokość, Zakład dokonuje z urzędu wypłaty odszkodowania w terminie 30 dni od dnia wydania decyzji.
4. Od decyzji przysługuje odwołanie w trybie i na zasadach określonych w przepisach o systemie ubezpieczeń społecznych
Ewania

Dziękuję, behapówka.

I mamy jasnosc - ZUS ma czas 30 dni. 🙂

pablosko88

to teraz juz wszystko jasne troche sie martwilem poniewaz za przejazd mi zwrocili po kilku dniach a na wyplate odszkodowania musze czekac miesciac no coz dziekuje wam za pomoc pozdrawiam

Paweł

teresa40
dzis bylam na komisji lekarskiej w zwiazku z wypadkiem w pracy i lekarz orzecznik nic mi nie powiedzial czy mam jakis uszczebek czy nie prosze mi powiedziec ile czeka sie na decyzje jaki jest uszczerbek dzieki za odpowiedz
alakali
Ja czekam już m-c od złozenia wniosku o ustalenie uszczerbku na zdrowiu.W poniedziałek chyba zadzwonie do zus ,bo tym razem chyba przegięli.
alakali

Ewania napisał(a):

Dziękuję, behapówka.
I mamy jasnosc - ZUS ma czas 30 dni. 🙂

Ewania ,mam zamiar od stycznia dalej rehabilitować nogę.Obecnie od 1,5 m-ca już pracuję.Czy chorobowe powinno być 100 czy 80 %?
Ewania
Alakali - Jesli lekarz na zwolnieniu (druk ZLA) wpisze odpowiedni symbol (ze zwolnienie ma zwiazek z poprzednimi, czyli tymi, ktore byly w wyniku WPP) - to "chorobowe" bedzie platne 100%. Ale dopilnuj, zeby lekarz to zaznaczyl.
behapowka

teresa40 napisał(a):

dzis bylam na komisji lekarskiej w zwiazku z wypadkiem w pracy i lekarz orzecznik nic mi nie powiedzial czy mam jakis uszczebek czy nie prosze mi powiedziec ile czeka sie na decyzje jaki jest uszczerbek dzieki za odpowiedz

USTAWA z dnia 30 października 2002 r. o ubezpieczeniu społecznym z tytułu wypadków przy pracy i chorób zawodowych. (D.U.02.199.1673 ze zmianami)
Art. 15. 1. "Przyznanie lub odmowa przyznania jednorazowego odszkodowania oraz ustalenie jego wysokości następuje w drodze decyzji Zakładu.
2. Decyzję, o której mowa w ust. 1, z zastrzeżeniem art. 6 ust. 4, Zakład wydaje w ciągu 14 dni......."
teresa40
dzieki u mnie sie wyjasnilo na 6 stycznia mam komisje ciag dalszy a tamto to bylo sprawdzenie l-4 dzieki za odpowiedz
behapowka
Jakie uzasadnienie odmowy podał ZUS?
barbara196426

W obydwu przypadkach napisano:zgodnie z art.11 ustawy jednorazowe odszkodowanie przysługuje ubezpieczonemu,który wskutek wypadku przy pracy lub choroby zawodowej doznał stałego lub długotrwałego uszczerbku na zdrowiu,wobec powyższego odmawia sie wypłaty odszkodowania,ustalając 0% uszczerbku.

Nie mogę się z tym zgodzić,ponieważ uważam,że skutki tego wypadku pozostały.Wcześniej nigdy nie skarżyłem się na jakiekolwiek bóle czy różne inne dolegliwości głowy.Nie wiem dlaczego komisja wyciągnęła mi dokumenty z przed ponad 10 lat temu,że miałem wypadek(no bo miałem),ale "co ma piernik do wiatraka"?Czyżby w Zus-ie wypadek można mieć raz w życiu?A w ogóle to behapowiec bardzo się pieklił,żebym zakończył leczenie i wysyłał papiery do ZUS,a ja nierozważny go posłuchałem i ciekawe czy właśnie tym sobie nie zaszkodziłem?

Śliczne dzięki za informacje.

behapowka
Z uzasadnienia wynika, że orzecznicy nie dopatrzyli się uszczerbku na zdrowiu. Jeśli nie ma uszczerbku - nie ma odszodowania. Myslę, że waerto próbować nic nie teacisz a zyskać możesz.
talina76
Witam serdecznie potrzebuje pomocy miałam wypadek w pracy szklanka wyślizgnęła mi się z ręki i spadła na podłogę i dno odbiło się i uderzyło w nogę byłam na zwolnieniu prawie cały miesiąc ponieważ rana trudno się goiła. wypadek był w lipcu a do dzisiaj nie mogę dobrze chodzić. Lekarz na komisji orzecznictwa o uszczerbku na zdrowiu nie stwierdził żadnych powikłań nawet na zdjęciu RTG jest jakieś obce ciało ale lekarz stwierdził że tam nic nie ma i nie otrzymałam odszkodowania. po wizycie u specjalisty okazało się że od 4 miesięcy mam odłamek szkła w nodze i konieczny jest zabieg aby to usunąć.Czy mam pisać odwołanie do ZUS-u od tej decyzji? a lekarz który prowadził moją komisję nie był ani chirurgiem ani ortopedę tylko neurologiem pozdrawiam
Artur1
A nie minął termin odwołania !
gonia998
Witam mam pytanie i mysle ze ktos pomoze mi uzyskac odpowiedz,czy jest mozliwe uzyskanie wczesniejszej czesciowej wyplaty odzkodowania na poczet kosztow leczenia po wypadku w pracy?
griszo
Nie istnieje coś takiego jak wcześniejsza wypłata odszkodowania, odszkodowanie naliczane jest na podstawie procentowego uszczerbku na zdrowiu , nikt nie bierze pod uwagę kosztów leków i innych medycznych.
Marta J.
Cześć. Mój chłopak miał wypadek przy pracy. Pracuje na magazynie i potrącił go inny pracownik jadący wózkiem widłowym. Upadł na twarde podłoże i doznał wstrząśnienia mózgu i złamania przedramienia. Konieczna była operacja. Niedługo zakończy się leczenie. Wydaliśmy masę pieniędzy na leki, rehabilitację i dojazdy do lekarzy. Czy oprócz jednorazowego odszkodowania z ZUS możemy się starać o zwrot tych kosztów?
polny-wiatr30

Witam serdecznie,

w pierwszej kolejności wspomnę, że warto sprawdzić, czy w zdarzeniu można odnaleźć winę pracodawcy np. operator wózka widłowego nie miał na niego uprawnień. Radzę zapoznać się ze swoim protokołem BHP i w rubryce "przyczyny wypadku" sprawdzić, czy wskazano winę pracodawcy - jeśli tak, to Pani chłopak mógłby się starać również o odszkodowanie uzupełniające z OC pracodawcy i wnosić o zwrot kosztów leczenia, rehabilitacji i dojazdów.

Do do uzyskania jednorazowego odszkodowania z ZUS, to przyznawane jest świadczenie za procent trwałego uszczerbku na zdrowiu. Niestety nie ma możliwości uzyskania zwrotu poniesionych kosztów związanych z urazem. Po zakończonym leczeniu i otrzymaniu druku OL-9 Pani chłopak powinien złożyć link zewnętrzny zablokowany W przeciągu 7 dni zostanie ustalony termin link zewnętrzny zablokowany, który powinien określić procent uszczerbku na zdrowiu. Od chwili otrzymania tej opinii poszkodowany ma 2 tygodnie na odwołanie. Po 2 tygodniach ZUS powinien wydać decyzję i wypłacić świadczenie do 30 dni.

Wysyłam Pani link do artykułu w temacie link zewnętrzny zablokowany - można tam sobie sprawdzić jaki mniej więcej uszczerbek powinien przysługiwać za taki uraz. Polecam też lekturę naszego link zewnętrzny zablokowany. Dowiedzą się Państwo z niego więcej o uzyskaniu odszkodowania z ZUS.

W razie dalszych pytań zapraszam do kontaktu poprzez wysłanie zgłoszenia albo odpowiedź na forum.

Pozdrawiam,

Izabela