witam. mam pytanie do fachowców z dziedziny BHP.Zdarzył się wypadek samochodowy. Ginie pracodawca i pracownik. Są w podróży służbowej. Firma jest jednoosobowa, więc ginie jedyny właściciel. Kto powołuje komisję powypadkową? kto podpisuje protokół powypadkowy jeżeli właściciel zginął? Nie zostawił żadnego upoważnienia.
śmierć pracownika i pracodawcy podczas podróży służbowej
Założył jadamski, 4 marca 2009 · 485 wyświetleń
Dla właściciela firmy dokumentację powypadkową sporządza ZUS. Dlatego wypadek należy zglosić w terenowej jednostce ZUS, właściwej ze względu na siedzibę prowadzenia działalności.
Jeżeli chodzi o pracownika -jeśli jest księgowy - moim zdaniem on może powołać zespół powypadkowy i zatwierdzić protokół powypadkwy. W skład zespołu powypadkowego może wejśc specjalista bhp z zewnątrz i przedstawiciel zalogi jesli zatrudnieni byli jeszcze jacyś pracownicy, jeśli nie to księgowy może wejśc w skład zespołu powypadkowego i zatwierfzic protokół powypadkowy. Była to podróz służbowa, więc moze to być wypadek zrównany z wypadkiem przy pracy.
Rozumiem że protokół powypadkowy dla pracodawcy sporządza ZUS i podpisuje ten protokół. Dalej z pracownikiem: jak pisałem wcześniej firma jest jednoosobowa i zatrudnia tylko jednego pracownika, który zginął w tym wypadku. Nie ma księgowego i żadnej innej osoby w firmie. Co dalej z protokołem?
Myślę, że w takiej sytuacji trzeba zglosić w ZUS.