Wujo1910 Posted March 4, 2009 Share Posted March 4, 2009 Witam, doznalem rozciecia reki w okolicy stawu barokowego bez naruszenia miesni sciegien. Urazu doznalem w innej miejscowosci niz mieszkam, tam tez na miejscu zszyto mi reke (6 szwow), przeswietlenie i kazano zglosic sie do lekarza na rejonie. Czy przysluguje mi jakies odszkodowanie? Jesli tak ile moge sie spodziewac? Jestem ubezpieczony w szkole w PZU. Mam juz 18lat. Pozdrawiam i z gory dzieki za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
falenica Posted March 5, 2009 Share Posted March 5, 2009 Nie napisałeś jak doszło do tego wypadku. Przede wszystkim jeśli była to impreza szkolna, lub reprezentowałeś szkołę na wyjeździe, zgłoś się do szkoły po druk z ubezpieczenia NW. Jeśli w OWU nie ma wykluczenia co do okoliczności wypadku, złóż wniosek do PZU wraz z potwierdzeniem leczenia i doznanych obrażeń. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujo1910 Posted March 5, 2009 Author Share Posted March 5, 2009 Bylo to na meczu pilarskim (Ruch-Gornik), wchodzilem na plot i zeskakujac zawadzilem. Nalezy mi sie w ogole jakies odszkodowanie? Pozdrawiam i dzieki za pomoc falenica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wujo1910 Posted April 21, 2009 Author Share Posted April 21, 2009 Witam, otrzymalem juz pismo i dostalem 6% czyli 600zl, to malo czy duzo jak na taki uszczerbek? Rana wyrazna, na komisji mi powiedzieli ze mialem szczescie ze mam reke. Prosze o odpowiedz. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szkoda Posted July 16, 2011 Share Posted July 16, 2011 Wujo1910 wrote: Witam, otrzymalem juz pismo i dostalem 6% czyli 600zl, to malo czy duzo jak na taki uszczerbek? Rana wyrazna, na komisji mi powiedzieli ze mialem szczescie ze mam reke. Prosze o odpowiedz. Pozdrawiam 1) Trudno powiedzieć czy to dużo czy mało nie znając dokumentacji medycznej i stanu ręki po leczeniu. Z NNW wypłaca się tylko odszkowania jako ilczyn trwałego uszczerbku na zdrowiu i sumy ubezpieczenia. Można zażądać doręczenia decyzji na piśmie, piseknychn motywów i tabeli na podstawie których ocenany był trwały uszczerbek na zdrowiu. Można wówczas nawet udać się do lekrza, który zajmuje się podobnymi sprawami jak on ocenia trwały uszczerbek na zdrowiu. Można przeglądnąc sobie tabelę oceny w Rozporządzeniu Ministra Pracy i Polityki Społcznej z dnia 18 grudnia 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad orzekania o stałym lub długotrwałym uszczerbku na zdrowiu, trybu postępowania przy ustalaniu tego uszczerbku oraz postępowania o wypłat jednorazowego odszkodowania (Dz. U. Nr 234, poz. 1974). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts