Jump to content
Forum Odszkodowania

kolizja co dalej???

Recommended Posts

Witam serdecznie i od razu dziękuje za każdą pomoc. Od dwóch godzin przeglądam to forum ale postanowiłem napisać bo jednak każda sytuacja jest inna. Liczę na pomoc bo jestem kompletnie zielony w takich sprawach.

Dzis o 9 zaistniała kolizja z udziałem 4 aut na autostradzie w Katowicach. Pani jadąca środkowym pasem ruchu nie potrafiła zmienić pasa na prawy i zatrzymała się na autostradzie na samym srodku. Ja jadac za nia powoli spokojnie dojechełem do niej i zatrzymałem sie za nia zostawiajac jakies dwa metry przerwy( delikatny dojazd bez nagłego hamowania) ale pan jadacy za mna zaparkował we mnie dosc mocno, uderzenie popchnelo mnie na auto poprzedzajace. W auto ktore mnie uderzyło uderzyło nastepne. Po czym dostałem drugie uderzenie od pana co bil za pierwsszym razem.

Policja ustaliła winnych tych dwoch za mna gdyz ja stałem ( moralnie powiedzieli ze ta pani co pas zmieniała jest winna bo kto to sie zatrzymuje na srodku autostrady?).

Sprawca ubezpieczony w PZU. Zgłosiłem szkode telefonicznie i czekam na telefon od kogos co bedzie ogladal auto. I teraz moje pytania:

1. pani pytała na infolini pytała czy chce pieniadze czy bezgotówkowa naprawa - powiedziałem ze sam niewiem. Gdyż moje auto jest bardzo bogata wersja( vw golf 4 specjal version) Szkody wizualne to ; zderzak przod zniszczony( w zderzaku sa spryskiwacze refletorów schowane ) Tyl - zderzak ( czujniki cofania) podłoga bagaznika- widac gołym okiem deformacje , tlumik ,. LAkier metalik w kolorze nadwozia. Widac jakies przechylenie budy( czy to moze byc od zdeformowanej podłogi? )zapaliły mi sie kontrolki abs esp serwisu ( cuda). Oprócz tego okazało sie ze pekła mi obudowa laptopa ktory był w bagazniku. Sam niewiem jak to ugrazc bo jedni mowia bierz kase a sam szukaj czesci i naprawiaj ale ja wiem ze orginalne czesci do tej wersji to kosmos cenowy a zamiennikow brak. Co wybrac? i szkoda mi tez laptopa bo kosztował mase kasy a teraz ma peknieta obudowe.

2. sprawcy sie przeznali , dostali punkty i mandaty ale nikt nie był badany . Nie było tez karetki. W tedy , rano było ok ale teraz nap..... mnie plecy i szyja ( chyba ochłonełem) i niewiem czy isc do lekarza zczyms takim?

3. potrzebuje auta na dojazd do pracy czy moge cos wypozyczyc do czasu naprawy mojego? ( ubezpieczenie zwróci? )

4. co radzicie abym najbardziej dopilnowal zeby mnie nie wykiwali juz na poczatku z ubezpieczeniem.

Dzieki za pomoc, pytan mam dużo ale te sa teraz najwazniejsze bo sa na start.

• 1 month later...
Na Twoim miejscu byłam odstawiła samochód do warszatu -naprawawa bezgotówkowa a serwis niech ureguluje zapłate z ubezpieczycielem. Możesz wystąpić do ubezpieczyciela o zwrot kosztów za zniszczone w wypadku rzeczy.

Dzien dobry,

1) Szkoda z OC sprawcy musi przekroczyc 100 % jego naprawy, zeby orzec szkode całkowitą. Jesli samochód ma swoje lata to moze sie skonczyć szkodą całkowitą.

2) Do ortopedy i neurologa oczywiście pójść. Jeśli trzeba na zwolnienie. Zaznacz u lekarza, że chodzi o wypadek drogowy. Od razu weź od lekarzy wypisy z karty pacjenta. Przydadzą sie później jako dowód przy odszkodowaniu. Wynająć prawnika na procent i zabiegać o szkody zdrowotno-moralne.

3) W zasadzie jest dwóch winnych szkody i chyba może to być potencjalny problem, tego nie wiem.

4) Uważaj, żebyś z naprawą nie wtopił. Może lepiej poczekać na wyliczenia z PZU.

5) Wszystko najlepiej załatwiać z firmą prawniczą, oni Ci wszystko powiedzą np. czy jest szansa na samochód zastępczy itp.