Niewłaściwe ustalenie % uszczerbku na zdrowiu?

Założył corax1109, 20 marca 2009 · 482 wyświetlenia

corax1109
Piętnaście miesięcy temu uległam wypadkowi w pracy. Badanie MRI wykazało oprócz złamania kompresyjnego trzonu Th12, centralnodwuboczną przepuklinę krążka międzykręgowego na poziomie L1-L2, powodującą ograniczenie zachyłków bocznych i mierne zwężenie otworów międzykręgowych, niewielką centralną protruzję krążka na poziomie L5-S1. Na dzień dzisiejszy leczenie zostało zakończone, choć istnieje możliwość konieczności zabiegu mającego na celu usztywnienie odcinka kręgosłupa, na którym wystąpiło złamanie. W związku ze stwierdzoną dyskopatią:do czasu wypadku nie odczuwałam bólu w odcinku lędźwiowym, pojawiły się tuż po wypadku.Lekarz orzekający procentowy uszczerbek na zdrowiu wziął pod uwagę jedynie stan po pourazowym złamaniu kręgosłupa - ustalił 6% trwałego uszczerbku na zdrowiu. Proszę o odpowiedź: Czy lekarz orzecznik powinien uwzględnić równiez dyskopatię, skoro udokumentowane jest, że czasu wypadku nie leczyłam się z tej przypadłości? Czy został ustalony właściwy procent uszczerbku na zdrowiu? Pozostało mi niecałe dwa tygodnie na złożenie odwołania. Dziękuję.
imported_michal
Powinnaś skontaktować się z jakimś lekarzem orzecznikiem i zapytać. Oczywiście jeżeli wszystkich konsekwencji wypadku nie wzięto pod uwagę to jest to podstawa do wniesienia odwołania:*
corax1109
Dziękuję.
corax1109
Proszę o pomoc. Gdzie mogę znaleźć lekarza orzecznika, który udzieli mi porady? Bo raczej chyba nie w ZUSie, gdzie stawałam przed komisją; wątpię, czy jakiś lekarz orzecznik będzie chciał podważyć opinię swojego kolegi...Może istnieje jakieś forum, na którym porad udzielają lekarze orzecznicy? Będę wdzięczna za odpowiedź.
piotrwaw7

Prosze o pomoc.

Kilka dni temu po wizycje u lekarza orzecznika dostalem procentowy wskaznik uszczerbku na zdrowiu 7% a ja myslalem ze dostane znacznie wyrzszy. Jest to zwiazane z wypadkiem w pracy i zoperowana przepuklina oraz dlogim pobytem na l4. Do dzis mam dolegliwosci i bole oraz niemoge dzwigac a firma w ktorej pracowalem upadla wiec ciezko jest mi teraz znalesc prace w ktorej nie bede musial dzwigac.

Moje pytanie: Czy mam jakies szanse na zwiekszenie % odszkodowania i czy warto o to zawalczyc a jesli tak to co mam zrobic? bo mam na odwolanie chyba 14 dni.

Pozdrawiam i dziekuje.

jana1964
córka złamała ręke dwa lata temu niebyła nigdzie ubezpieczona . teraz dowiedziałam się że obejmowało ją ubezpieczenie od męża zpracy niewiem czy próbować po takim czasie starać się o odszkodowanie